3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Anız yakanlara ceza verilecek

Elazığ'da anız yakılması yasaklandı. İl Çevre ve Orman Müdürü Şefik Kara, 2872 Sayılı Çevre Kanunu ile anız yakılmasının yasaklandığını, bu yasayı ihlal edenlere yakılan her dönüm için 25.88 TL idari para cezası kesileceğini açıkladı.


İl Çevre ve Orman Müdürü Şefik Kara, çiftçilerin toprak işlemeyi kolaylaştırmak amacı ile anızları yakım yoluna gittiğini belirterek, "Oysa toprağın en önemli kısmını bitki artıklarının çürümesi ile oluşan organik maddeler teşkil etmektedir. Toprağın verimliliğini sağlayan ve humusca zengin olan bu kısmı, toprağın ilk 1 santimetrelik tabakasıdır.

Anız yakılması sonucu 252 derece sıcaklık oluşmakta, toprak pişmekte, yararlı organizmalar yok olmaktadır. Anız yakmaları tarla içerisinde bulunan ahşap telefon direklerinin de yanmasına sebep olmaktadır. Anız yakarak doğaya zarar veren kişiler 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre yaktıkları her dönüm için 25.88 TL idari para cezası ile cezalandırılacaklardır. Halkımızın herhangi bir cezai işlemle karşılaşmamaları ve doğaya zarar vermemesi için anız yakmama konusunda gerekli hassasiyeti göstermesini istiyoruz" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2009 Pazar 15:42:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?