4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Araştırmacı Açıkses'den açıklamalar

Türkiye' de bazı grupların internet üzerinden düzenlediği "Ermenilerden özür dileriz" kampanyasına tepki gösteren, Ermeni tarihi üzerine araştırmaları ile tanınan Doç. Dr. Erdal Açıkses, kampanyanın, ABD'de sözde soykırım iddialarının tanınması için Türkiye'de bir alt yapı oluşturmak amacıyla başlatıldığını söyledi. 

Ermeni tarihi ve misyonerler üzerine araştırmaları ile tanınan Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Açıkses, söz konusu kampanyanın Amerika'da sözde soykırımın iddialarının tanınması için Türkiye'de altyapı oluşturmayı amaçladığını belirtti. Açıkses kampanyayı, ''Bakın bunu Türkiye'deki aydınlar da savunuyor'' diyen bir grubun başlatmış olduğunu ileri sürdü. 

Doç. Dr. Erdal Açıkses, "Herkesimin fikrine saygı duyulur ama olmamış bir olayı olmuş gibi göstermeye Türk milletini töhmet altına bırakmaya hiç kimsenin hakkı yok. Ben bir tarihçiyim. Bu konu üzerine çalışıyorum. Eğer gerçekten Ermenilerin bir soykırıma tabi tutulduğunu belgelersem bunu açıklarım. Dünyada birçok ülkede yapılan araştırmalar da Ermenilerin soykırıma uğradığını ortaya koymamıştır. Bununla ilgili bir tek kaynak yoktur. Nedense işi tarihçilere bırakalım, derler ama hiçbir zaman tarihçileri karşı karşıya getirip konuşturmazlar. Altyapısı yapılan bir tehcir vardır, altyapısı hazırlanmış bir tehcir vardır. Şüphesiz tehcir sırasında birçok insan zarar görmüştür. Açlık ve sefaletle. Ama tehcir o bölgedeki Ermenilerin canını kurtarmak için de yapılmıştır. Çünkü Ermeni ihtilalciler, Ermeni çeteler kendilerine yardım etmeyen Ermenileri de öldürüyorlardı. İki arada kaldılar Ermeniler. Ya Osmanlı'dan yana taraf olacaklardı, ya da Ermenilerin katliamına uğrayacaklardı. Bu birçok belgelerde vardır, 

Ermeni çeteler kendinden olmayan Ermenileri Osmanlı yapmış gibi lanse ederek katliam yapmıştır" diye konuştu. 

Açıkses, "Türk milleti adına kimsenin özür dilemeye hakkı yoktur. Türk milleti özür dileyecekse, haklı bir olay varsa bunu dilemesini bilir. Kanaatim şu ki; bu bir altyapı oluşturulmasıdır. ABD Senatosu'nda daha kolay bir geçişle Ermeni tehcirinin sözde soykırım olarak kabul edilmesi için bir altyapı hazırlanmaktadır'' ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 14:08:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?