3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Arkeolojik kazılar devam ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğü tarafından Harput'ta başlatılan kazı çalışmaları aralıksız devam ediyor. 

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Haydar Kalsen, Harput İçkale, Osmanlı Mahallesi kazılarının dördüncü yılı çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, Prof. Dr. Veli Sevin ve Prof. Dr. Necla Sevin'in bilimsel sorumluluğunda gerçekleştirilen kazılarda Osmanlı Mahallesi'nin yeni birimlerinin ortaya çıkarıldığını söyledi. Kalsen, "Mahallenin ortasındaki eski kale camii çevresinde büyük atölye ve dükkanlar ile büyük bir cadde hemen hemen tümüyle temizlendi. Yaklaşık 200 metrekarelik alana yayılmış 5 odadan meydana gelen bir atölye, mutfağı ve kabul salonu kazıların ana amaçları arasında.
 
Amacımız, 16. yüzyıla ait Osmanlı darphanesi ile ünlü Harput zindanının yerini saptamak. Osmanlı döneminin erken evrelerinde de kullanılmış bulunan bu zindan olasılıkla 18.yüzyılda taşla doldurularak köreltilmiştir. Kale içinde 2007 yılında açılmaya başlanan dar ve uzun tonozlu bir dehlizin sonundaki alçak kapıdan merdivenlerle inildiği anlaşılmaktadır. Zindana, kayaya oyularak açılmış bir kapıdan girildiği tespit edilmiştir. 

Önemi 1122 ve 1123 yıllarında Harput'un Artuklu hükümdarı Belek Gazi'nin, Kudüs Haçlı kralı 2.Baldwin, Urfa kontu Joscelin de Courtenay ve Birecik senyörü Galeran de Puiset ile çok sayıda şövalyeyi zincire vurarak burada hapse atmış olmasından gelmektedir. 886 yıl önce meydana gelmiş ve Haçlılar tarihinin en önemli olaylarından birinin geçtiği zindan henüz tam anlamıyla incelenebilecek durumda değildir. 

Ekim ayı içinde sürdürülecek çalışmalarla tümüyle açılması planlanmaktadır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 18:08:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?