5
Mayıs
2024
Pazar
ELAZIĞ

Aşırı yağış şeker üretimini vurdu

Elazığ Şeker Fabrikası sağanak yağış nedeniyle üretimi ve alımları durdururken, pancarı tarlada kalan çiftçi zor durumda kaldı. 

Elazığ ve yöresine son 10 yılın en yüksek miktarda yağmuru düştü. Kentte günlerdir etkili olan sağanak yağış nedeniyle pancarı tarlada kalan çiftçiler sıkıntı yaşıyor. Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Ahmet Konyar, yoğun yağış nedeniyle 1 Kasım'dan itibaren üretimi ve alımları durdurduklarını belirterek, havalar düzelinceye kadar alım yapmayacaklarını söyledi. Konyar, "21 Ekim'den beri 8 bin ton pancar stoku vardı. Yağış 5-6 gün devam edince stoklar fabrikada eritildi. 31 Ekim'de çifti tarlaya giremez oldu. Pancar fabrikaya gelemedi. Çiftçinin elindeki pancar da alındı. Yüksek fireli çamurlu pancar olmasına rağmen fabrika çalışsın diye onları da işledik. Yağışların etkisini devam ettirmesi üzerine 1 Kasım'dan itibaren fabrikada üretimi durdurduk. Çiftçiler pancarını söküp getirsin diye havalar düzelinceye kadar alım yapmayacağız" dedi. 

Pancarını tarladan çıkaramayan üreticilerden Halis Yerlikaya, "Yağıştan dolayı fabrika zarar etmesin diye kapandı. Havalar iyi olursa tekrar çalışacak. Sıkıntımız mazot ve işçilikten dolayı. İki kat zararımız oldu" derken, pancar işçileri ise şeker pancarını çok zor şartlar altında çıkardıklarını ifade ederek, "Çamurdan pancar çıkaramıyoruz. Belimize kadar suya giriyoruz. Çok zor şartlarda pancar çıkıyor" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 16:13:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?