3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Bağcılığa yatırım büyüyor

Elazığ'ın Ağın ilçesinde daha önce 5 dönüm alanda yapılan yüksek terbiyeli bağ sistemi, Kaymakamlığın görünür yerlere yaptırdığı 25 dönümlük bağ alanları sayesinde 3 yılda 280 dönüme ulaştı.

Tarım ilçe Müdürü Fırat Erkal, ilçede bin dönümlük alanda bağcılık yapıldığını, belirterek, bu alandan ağırlıklı olarak Öküzgözü ve Boğazkere olmak üzere yaklaşık 750 ton üzüm elde edildiğini söyledi.

Erkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede genellikle eski tip bağ sistemi olan 'serpene' tipi bağların bulunması nedeniyle verim düşüklüğü, ilaçlama, hasat ve toprak işlemede zorluklar yaşandığını ifade ederek, Kaymakamlığın hem yeni bağ sistemlerini üreticilere tanıtmak hem de ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek olmak amacıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla 3 yıl önce 'bağcılık projesi' gerçekleştirdiğini kaydetti.

Projede, 3 kişiye 10, 10 ve 5 dönümde yüksek terbiye sistemli bağ kurulduğunu anlatan Erkal, "Bu alanları biz özelikle görünür yerlere kurduk. Damla sulama sistemine sahip bu bağları gören diğer üreticiler de ilgi göstermeye başladı. Daha önce 5 dönüm alanda yapılan yüksek terbiye sistemi bağ miktarı bugün 280 dönüme ulaştı" dedi. Erkal, kurulan bağlarla birlikte üzüm rekoltesinin önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde bin 500 tona yaklaşacağını kaydetti.

-BİRLİK KURULDU-

Erkal, ilçedeki üzüm üreticilerinden kendilerine birlik kurulmasıyönünde talep geldiğini, bu konuda girişimlerde bulunduklarını söyledi. Erkal, şöyle dedi:"Girişimler sonucunda ilçemiz için çok büyük ekonomik öneme sahip bağcılığın geliştirilmesi, yeni bağ alanlarının tesis edilmesi, önümüzdeki yıllarda üretilecek ürünün işlenebilmesi ve hakkettiği değerde pazarlanabilmesi için 'Ağın İlçesi Üzüm Üreticileri Birliği' kuruldu. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan onay geldi. 16 kurucu üyesi bulunan birlik önümüzdeki günlerde genel kurul yaparak üye kayıtlarına başlayacak. Birliğin hedefleri arasında ilçeye üzüm işleme tesisi kazandırmak da bulunuyor."

AA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 22:41:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa bilgin IP: 212.174.173.xxx Tarih : 7.05.2008 11:22:01

bu konuda yardımcı olan herkese teşekür ederim başarılar dilerim