4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Bakan Şimşek Elazığ'da

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Elazığ'a geldi.

Bakan Şimşek Elazığ Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikaları gezerek iş adamlarından bilgi alırken sorulan bir soru üzerine, TÜSİAD ile aralarında bilgi ve iletişim eksikliği olduğuna dikkati çekerek, "Benim edindiğim izlenim, TÜSİAD henüz bizim yaptığımız açıklamayı zahmet edip incelememiş" dedi.

TÜSİAD'ın, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlarına gönderdiği ve yeni orta vadeli program hakkında daha detaylı bilgi isteyen mektubuna da değinen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, henüz ellerine mektup ulaşmadığı için yorum yapmak istemediğini ifade ederek, "Ulaşınca gereken cevabı veririz. TÜSİAD Başkanı ile bir araya geldik. Cumhurbaşkanımızın resepsiyonunda benim edindiğim izlenim, bizim yaptığımız açıklama konusunda kendilerinin tabii ki, henüz yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını gördüm. Dolayısıyla mektup gelince oradaki sorulara gerekirse cevap veririz. Benim edindiğim izlenim. Henüz TÜSİAD bizim yaptığımız açıklamayı zahmet edip incelememiş. Bilgi ve iletişim eksikliği var, onu da gidereceğiz" şeklinde konuştu. 

TÜRKİYE'DE DOĞRUDAN KÜRESEL YATIRIM ARTIŞI TESADÜFİ DEĞİL"

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek  "Türkiye'de doğrudan küresel yatırım artışı, tesadüfü değil. Türkiye'nin cari açığı bir kaç kat daha yüksek. Ama ona rağmen, Türkiye yoluna devam edebiliyor, bu verdiğimiz güven çok önemli" dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi'nde işadamlarına ait fabrikalarda yaptığı inceleme sırasında İHA muhabirinin, ''Doğrudan sermaye girişini bu yıl ne kadar bekliyorsunuz?'' sorusuna, "Sermaye artırımı olduğu için beklentiler, yani o ülkenin görünümü ve o ülkedeki reformlar ile o ülkenin siyasi istikrarı ile iş ortamı ile doğrudan ilişkili olduğu için bu tür kalemlerin tahminini yapmak zor'' diye konuştu.

Bakan Şimşek, "Bir televizyon kanalında 'Sizin bir tahmininiz yok mu' diye sordular. Herhalde bu sene 14-16 milyar dolar civarında yabancı doğrudan sermaye girişimi, küresel sermaye girişimi olur. Ama bu tamamen tahmin edilemeyen bir rakam. Cari açık gibi değil, bir bir sermaye girişimi olduğu için ve daha çok şirket satın almalar, özelleştirme, bir de sıfırdan doğrudan yatırımlar var ama Türkiye'nin cazibesi artmıştır.

Bakın size söylüyorum, geçen sene bizim küresel doğrudan yatırım, geçmiş yılların ortalamasının 22 katı. 80'li yıllardan 90'lı yıllardan bahsediyorum. Bu, Türkiye'ye dışarıdan güvenin ne kadar arttığını Türkiye'nin potansiyeline hem içeride hem de dışarıda ne kadar güvenin olduğunun en güzel göstergesidir. Türkiye orta ve uzun dönemde bu yaptığımız reformlarla sürekli cazibesini artıran bir ülke. Yabancı doğrudan yatırımların Türkiye'de yabancı rekabet ortamlarını geliştirmede, inovasyon alanında, verimlilik anlamında, çok büyük katkısı olan yatırım türleri ve istihdam açısından da öyle. Onun için Türkiye'nin diğer ülkelerle sürekli bu konuda rekabet etmesi lazım. Hazine bünyesinde 12 teknik komite var. Değişik Bakanlıkların ve sivil toplum örgütlerinin katkısı ile iş ortamını iyileştirmeye yönelik 12 teknik komite var. En son Araştırma Geliştirme Teknik Komitesi'ni kurduk.

Türkiye'de yatırım ortamını geliştiriyoruz. Türkiye'de doğrudan küresel yatırım artışı, tesadüfü değil. Tamamen bizim ortaya koyduğumuz güven artırıcı iş ortamının, iyileştirici adımların sonucunda ortaya çıkan bir durum. Şu an cari açık, Türkiye'nin cari açığı daha önce yani 1993 ve 2000 yılları ile karşılaştırdığımızda, yani önceki kriz dönemleri ile karşılaştırdığımızda Türkiye'nin cari açığı, bir kaç kat daha yüksek. Ama ona rağmen, Türkiye yoluna devam edebiliyor, bu verdiğimiz güven çok önemli" dedi.

.
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2008 Cumartesi 20:53:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?