6
Mayıs
2024
Pazertesi
ELAZIĞ

Belekgazi'nin hayatı film oluyor

Kültür Bakanlığı destekli olarak çekilmesi planlanan ve Belekgazi'nin hayatını konu edinen dramatik belgesel tarzındaki sinema filminin çekimlerine bugün Harput'ta başlandı. 

Belekgazi filminin setini ziyaret eden Vali Muammer Muşmal, Devlet Tiyatroları Genel Yayın Yönetmeni ve Sinema Oyuncusu Ensar Kılıç'tan film ile ilgili bilgi alarak, Elazığ Valiliği'nin kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Vali Muşmal, "Harput'un Türkiye ve Elazığ açısından büyük bir tarihi önemi vardır. Özellikle de Elazığ'ın kalbi olarak nitelendirilir hep. Türk dünyasının en eski yerleşim yerlerinden biri olan Harput'un zaman içerisinde çeşitli nedenlerden ötürü tarihi mimari özelliklerini yitirmiş olmasına karşın, yine de Elazığlılar kendilerini her zaman ve her yerde Harput ile özdeşleştirir" diye konuştu. Geçmişte Harput'un nüfusunun 150 binlerde olduğuna dikkat çeken Vali Muşmal, "Harput'un o eski canlı günlerine kavuşabilmesi için, eski mimarinin yeniden canlandırılması, korunması ve eskiden burada yaşamış şahsiyetlerin tüm ülkeye tekrar duyurulup tanıtılması gerekiyor. Kültür Bakanlığı ile Mecaz Yapım'ın ortaklaşa üstlendikleri bu sinema filmi ile de bu tanıtım iyi bir şekilde yapılacaktır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

Devlet Tiyatroları Genel Yayın Yönetmeni ve Sinema Oyuncusu Ensar Kılıç ise, Kültür Bakanlığı destekli olarak Mecaz Yapım'a yaptırılan Belekgazi filminin, 45 dakikalık dramatik belgesel türünde bir sinema eseri olacağını ifade ederek, maliyetinin 400 bin YTL olacağını bildirdi. Kılıç, "Filmin rejisörlüğünü Öner Kılıç üstlenirken, başrol oyunculuğunu ben Ensar Kılıç (Uç Beyi Sökmen rolünde), Turgay Başyayla (Belekgazi rolünde) ve 1998 Türkiye güzeli Nesrin İşçi paylaşacağız. 100'ün üzerinde devlet tiyatrosu oyuncusu ve sinema sanatçısı filmde rol alacak. Filmde ayrıca, Elazığ Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncuları Milat Erdoğmuş ve Rıdvan Dağlar ile Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beşir Aşan (tarih profesörü olarak) rol alacak" diye bildirdi. Harput'ta başladıkları çekimleri 30 Kasım tarihinde bitirmeyi planladıklarını belirten Kılıç, "Filmi Kültür Bakanlığı'na teslim edeceğiz ve ardından sinemalarda gösterime sokacağız. Buradaki bir diğer amacımız ise; Fırat Üniversitesi'ni sinemada ön plana çıkarmak, İletişim Fakültesi öğrencilerinin sinema dalındaki bilgilerini güncellemelerini sağlamak, Harput'ta yapılan Selçuklu kazısını tanıtmak, Harput'un Türk dünyası içerisindeki yeri ve önemine değinmektir" açıklamasında bulundu. 

Kılıç, şu anda tanıtım çekimlerini gerçekleştirdiklerini, önümüzdeki günlerde savaş ve atlı sahnelerin çekimi için oyuncuların Elazığ'a geleceğini sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2006 Cuma 18:26:38
Güncelleme :25 Ağustos 2006 Cuma 18:30:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?