6
Mayıs
2024
Pazertesi
ELAZIĞ

Bilinçsiz beslenme reflüye yol açıyor

Uzmanlar, özellikle Ramazan ayında gün boyu boş kalan mideye iftar ve sahur vakitlerinde yüklenmenin ciddi mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabileceğine dikkat çekerek, vatandaşları iftar ve sahur vakitlerinde ağır, yağlı yiyecekleri tüketmemeleri konusunda uyardı. 

Ramazan ayı nedeniyle tutulan oruçlardan sonra iftarda hızlı ve bilinçsiz beslenmenin sindirim sistemi üzerinde çok ciddi problemlere neden olabileceğini belirten Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroentroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim Bahçecioğlu, özellikle iftar ve sonrasında tüketilen kahve ve asitli içeceklerden uzak durulması gerektiğini kaydederek, bu gibi besinlerin gün boyu boş kalan mideye ciddi zararlar verebileceğini ve reflü hastalığı şikayetlerinin oluşmasına neden olabileceğini söyledi. Porf. Dr. Bahçecioğlu, "İftarda ağır yağlı yemeklerden kaçınılmalı, çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. İftarda yemeğe çorba gibi hafif yiyeceklerle başlanılmalı ve hızlı yenmemelidir. Ayrıca, iftarla sahur arasında bol sıvı, sebze ve meyve tüketilmeli, tatlı olarak ise ağır, hamur işi tatlıların yerine hafif ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Özellikle yağlı yemeklerde mide boşalması geciktiği için reflü hastalığı belirtileri de artabilmektedir. İftar ve iftar sonrasında gün boyu boş kalan mideye ciddi zararlar verebilen kahve ve asitli içeceklerin de fazlaca tüketilmesi, göğüs kafesinin arkasında, mide bölgesinde yanma gibi reflü hastalığı belirtilerinin ortaya çıkmasına veya artmasına da neden olabilmektedir" dedi. 

Yemek yedikten sonra hemen yatmanın reflü hastalığı belirtilerini arttırabildiğine de değinen Prof. Dr. Bahçecioğlu, bu nedenle sahurda da çok fazla ve çok çeşitli yemek yenmemesi, kahvaltılık yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2006 Pazartesi 12:16:34
Güncelleme :2 Ekim 2006 Pazartesi 12:24:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?