22
Mayıs
2024
Çarşamba
ELAZIĞ

Bio etenol kullanımı yaygınlaşıyor

Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Ahmet Konyar, petrolün çevreye verdiği zararları azaltmak ve fiyatların ucuzlamasını sağlamak amacıyla dünyada bio etenol kullanımının yaygınlaşmaya başladığını söyledi.

Konyar, bazı fabrikalarda bio etenol üretimine başlanıldığını ifade ederek, "Petrol konusunda yaşanan fiyat artışları ve petrolün çevreye verdiği zararları azaltmak, fiyatların ucuzlamasını sağlamak amacıyla şeker üretiminde ön planda olan ülkelerin yanında, bu alanda yatırım yapan diğer ülkelerde bio etenol kullanımı oldukça yaygınlaşmaya başlamıştır. Otomobil üreticisi olan firmalar da, yeni çeşitlerini bu yakıt türüne göre üretmeye başlamışlardır. Petrol fiyatlarının artması ve çevre sorunlarının yaşanmaya başlamasıyla birlikte birçok ülke bu alanda yatırım yapmaya başladı" dedi.

Brezilya'daki araçların yüzde 80'inin etenol ile çalıştığını söyleyen Konyar, ''Brezilya'dan başka ABD, Hindistan, Tayland ve Japonya gibi ülkeler de bio etenol üretimi ve kullanımı konusunda faaliyet göstermektedir. Ülkemizde de bio etenol üretimine Eskişehir'deki alkol fabrikasında başlanmış, deneme faaliyetlerine hız verilmiştir. Ayrıca Konya Çumra Şeker Fabrikası'nda bio etenol üretimine başlanmıştır. Bio etenolle şeker piyasasının birbirine oldukça yaklaştığı görülmektedir. Bu yakınlaşma bir adım sonrasında bağımlılık olacaktır. Bu alanda Elazığ'ın da geri kalmaması için bio etenol üretimi konusunda gerekli girişimlerin yapılarak, fabrikamızda bu alanda üretim yapılması planlanmalı. Yapılacak yatırımlarla Elazığ Şeker Fabrikası'nın kapasitesi 3 bin 600 tona çıkarılabilir. Mevcut kapasitemiz çok küçüktür. Kapasitenin artırılmasına paralel olarak ilimizde yapılan pancar ekimi alanı da genişletilebilir. İlimizde halen devam eden bazı projelerin tamamlanmasıyla birlikte yeni sahalar sulamaya açılacaktır. Mesela Kuzova bölgesinde 3 bin 800 hektar alan sulu tarıma açılacaktır. Bu sahalara pancar ekilebilir. Böylece Elazığ'da hem pancar üretimi fazlalaşacak, hem de yeni yatırımların yapılmasına imkan sağlanacaktır. Kapasite artırımı fabrikamızı zarar etmekten de kurtaracaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2007 Cuma 12:56:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?