3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Çanakkale zaferi konferansı

Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Bahaeddin Ögel Konferans Salonu'nda 'Kanayan Topraklarda Ebedileşen Canlar: Menkıbelerle Çanakkale Savaşı' konulu konferans düzenlendi.
 
Konferansa Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Orhan Kılıç, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Kaya, dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Şimşek, Çanakkale'nin, vatanın bölünmezliği, Türk milletinin bağımsızlığı için can vermekte yarışanların yeri olduğunu, aynı zamanda, teknolojinin son modeli olan en gelişmiş silahlara, Allah ve vatan sevgisiyle bütünleşen ilkel silahların, süngülerin galip geldiği, manevi birliğin maddi gücü yendiği yer olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Esma Şimşek, "Çanakkale Savaşı, Almanların yanında İngiliz, Fransız ve Ruslara karşı girdiğimiz 1. Dünya Savaşı, tarihimizin en kanlı savaşlarından birisi olmuştur. 19 Şubat 1915'te 12 düşman zırhlısının boğaza girip Türk mevzilerini topa tutmasıyla başlayan, 18 Mart 1915'te deniz harekatıyla birinci safhası noktalanan ve 25 Nisan 1915'te düşman ordularının Anadolu'da Kumkale ve Gelibolu Yarımadası'nda, pek çok noktadan karaya çıkmasıyla başlayıp, 7 Ocak 1916'da düşmanın Seddülbahir'den çekilmesiyle noktalanan ikinci safhası, tarihe 'Çanakkale Savaşları' olarak geçmiştir. Çanakkale Savaşları'na katılan asker sayısı resmi raporlara göre, Gelibolu'ya gelen İngiliz kuvvetlerinin sayısı 410 bin, Fransız kuvvetlerinin ise 79 bin iken, Türk askerlerinin sayısı 500 bin ile 700 bin arasında değişmektedir. Türk askerlerinin yaşı, ihtiyaçlara göre normal yaş sınırının altına düşmüş, 18, 17, 16 yaşlarındakiler de cephelere çağrılmıştır. Türk ordusu, Çanakkale Savaşı'nda bir kısmı yaralı, bir kısmı kayıp, bir kısmı da çeşitli hastalıklardan ölmüş olmak üzere yaklaşık 250 bin ile 300 bin arasında şehit vermiştir. (Genelkurmay Başkanlığı'nın, resmi kayıtlara dayanarak tespit ettiği şehit sayısı ise 213 bin 882'dir.) Yaklaşık olarak İngiliz ve Fransız kuvvetleri de aynı sayılarda zayiat vermiştir" dedi.

Çanakkale Savaşları ile ilgili birçok anlatının olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şimşek, "Çanakkale Savaşları etrafında teşekkül etmiş bir çok hikaye, efsane ve menkıbe vardır. Savaşa katılan her asker ayrı bir hikayedir, ayrı bir destandır. Sadece gazilerimiz değil Gelibolu'da bulunan ağaçlar, tepeler, kuşlar da kendi dillerinde anlatırlar, şahit oldukları olayları. Onun için bu kutlu topraklardaki ağaçlar daha mağrur, gelincikler daha kırmızı, çiçekler daha esrarengiz bir haldedir" ifadelerinde bulunduktan sonra Çanakkale Savaşı ve şehitlerle ilgili bazı olağanüstü olaylardan örnekler verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 12:40:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?