3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Çedene'nin şifa sırrı

Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere kucak açmış olan Anadolu'da her ilin, her yörenin kendine özgü bir mutfak kültürü ve alışkanlığı var. Elazığ'da mengiç ağacından yetiştirilen Çedene, kahve haline getirilerek, Türk kahve kültürüne önemli lezzet kattı. 

Çedene kahvesinin lezzetinin yanı sıra şifa dağıttığı için 'Türk kahvesinin 40 yıllık Çedene kahvesinin ise 80 yıllık hatırı var' diye biliniyor. Elazığ'da bir firma tarafından üretimi yapılan Çedene kahvesi hem hediyelik, hem de evlerde, kafelerde önemli bir içecek olarak biliniyor. 

Kahvenin birçok hastalığa iyi geldiği ve bol minerale sahip olmasından dolayı gençler arasında önemli bir içecek olarak da biliniyor. Elazığ'ın tek Çedene kahvesi üreticisi olan Süleyman Dabakoğlu, Çedene kahvesinin ağacı
fıstık ağacının aşılanmamış halinin meyvesi olduğunu belirterek, güz aylarında üzüm salkımı halinde toplanan çedenenin kurutulup kendilerine geldiğini söyledi. 

Dabakoğlu, "Çedenenin içindeki yeşilleri alırız, olgunları makinelerde kavururuz. Kavurduktan sonra inceltme işlemi başlar. Ambalajlar satarız. Çedene kahvesinin faydaları diğer kahvelerden çok çok fazladır. Bu kahve Mide ağrısına, ülsere ve birçok hastalığa iyi gelir. Elazığ'da hediyelik olarak satılır. Türk kahvesinin 40 yıllık hatırı var.
Çedene kahvesinin 80 yıllık hatırı var, sebebi ise şifalı olmasıdır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 14:51:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?