3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Cengiz Aytmatov'a saygı günleri

Elazığ'da Türk dünyasının en büyük yazarlarından Cengiz Aytmatov'a saygı günleri düzenlendi.

Elazığ Valiliği, Belediye, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Fırat TV salonunda düzenlenen programda Elazığ-Tokat Kültür bulaşması da gerçekleşti.

Dünyaca ünlü Kırgız Yazar 'Cegiz Aytmatov'a saygı günleri' adı altında 3-4 Temmuz tarihlerinde Elazığ'da çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi TV salonunda düzenlenen saygı gününde konuşan Elazığ Valisi Muammer Muşmal, Elazığ'da 2.5 yıldır kültür günleri yaşandığını belirterek, "Geçen yıl 15. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları kapsamında, dünyanın son yüzyılda yetiştirdiği en büyük yazar olan, eserleri 170 dile çevrilen Cengiz Aytmatov geçen yıl Ekim ayında meltem rüzgarı gibi bizim gönüllerimizi yardı ve gitti. Bugün iyi ki o programı yapmış, iyi ki Cengiz Aytmatov'u buraya getirmişiz. Onun gelmesiyle gerek Türk ve gerekse Elazığ tarihinde önemli bir dönüm noktasını hep beraber yaşamışız. Büyük insanlar hem yaşadıkları dönemde, hem de öldükten sonra insanlara, topluma hizmet ediyorlar. Cengiz Aytmatov bunlardan birisiydi. Cengiz Aytmatov'lu kültür günlerinin Elazığ'ın bir asrına bedel bir kültürel etki bıraktığına inanıyorum. Bu vesileyle gerek ülkeler, gerekse iller arasında gönül köprüleri kuruluyor. Her yıl Hazar Şiir Akşamları ile bunu yaşıyoruz. Türk dünyası ile olan bu ilişkilerimizi son üç yıldır çevre illere de yaymaya başladık. Bugün de bu vesileyle Tokat'tan misafirlerimizi ağırlıyoruz. Tokat'ta Elazığ kadar kültürel bakımdan zengin, köklü bir tarih birikimi olan bir ilimiz. Tokat'tan gelen kültür insanlarımıza hoş geldiniz diyorum. Bu faaliyetlerin ülkemizin diğer illerine de ortaklaşa projelerle yayılmasını ümit ediyorum" dedi.

Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk ise, Türklerin Anadolu'ya geldiklerinde var olanı yok etmeden, ortaya koydukları maddi ve manevi güzellikler ile 3 kıtayı bezediklerini vurgulayarak, "Bu güzellikler içerisinde Harput'umuz, Elazığ'ımız, Tokat'ımız, Malatya'mız yeşerdi. Bakın illerimizdeki gelenek ve göreneklere, el sanatlarına, yetiştirmiş olduğumuz insan potansiyeline; oyalı yazmalar, on beşli ve yemen türküleri, hepsi neredeyse birbirini anlatır. Bizim dosta düşmana söyleyeceğimiz söz budur işte. Gönül sultanları şairlerimiz, yazarlarımız bir gönül köprüsü kurdular; Sivas'a, Şanlıurfa'ya, Malatya'ya, Simav'a, Tokat'a. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları ile Türk dünyasına. İşte bu gönül köprüleri bugün elimizde kalan bu coğrafyayı geleceğe sarsılmaz bağlarla taşıyacak, kalbimizin ve geleceğimizin mührü olacak. Bu mühür Anadolu'nun sonsuza kadar sahibi olacağımızın teminatı olacaktır" diye konuştu.
Tokat ve Elazığ'ın kültür elçileri olarak bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Tokat Kent Konseyi Kültür Sanat ve Çalışma Grubu Başkanı Remzi Zengin de, Türkiye'nin dört bir yanında olan kültür benzerliği gibi Türk dünyası devletlerinde de kültür benzerliklerinin olduğunu ve kültürel ilişkilerin devam ettiğini belirtti.

Programda Tokat Yazarlar Birliği Başkanı Mehmet Emin Ulu, 'On beşli', Emekli Albay Lokman Tasalı ise 'Yemen' türkülerinin hazin hikayelerini anlattı. Daha Sonra Fırat Üniversitesi Konservatuarı solistlerinden Mustafa Öztürk bu türküleri seslendirdi. Programın sonunda Tokat Kent Konseyi Kültür Sanat ve Çalışma Grubu Başkanı Remzi Zengin ve Tokat Yazarlar Birliği Başkanı Mehmet Emin Ulu, Tokat'tan getirdikleri, Tokat'ın kültürünü yansıtan hediyeleri Elazığ Valisi Muammer Muşmal, Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Özgen Erdoğmuş, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hamdi Muz, Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Selahattin Pamukçu'ya takdim ettiler.

Vali Muşmal, 'Cengiz Aytmatov'a Saygı' programına katılmak üzere Tokat'tan gelen misafirlere teşekkür ederek, günün anısına programa katılım belgelerini verdi.

.
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 15:11:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?