30
Nisan
2024
Salı
ELAZIĞ

Deprem Elazığ'ı vurdu!

Elazığ'da sabaha karşı saat 04.32'de merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Depremde 57 kişi öldü, 50'nin üzerinde yaralı var. Onlarca artçı şokun meydana geldiği depremde, kerpiç evlerin enkazı altında kalanları kurtarma çalışmaları başladı.

Depremde, ahırlarda bağlı halde bulunan çok sayıda hayvan da telef oldu. Elazığ'da sabah saat 09.47'de de merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 5.5 büyüklüğünde, 5 kilometre derinliğinde artçı sarsıntı kaydedildi.

Son olarak, saat 11.00 sıralarında ise 4.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Deprem en çok Kovancılar ilçesine bağlı Okçular ve Yukarı Demirci köylerinde can kaybına yol açtı. Depremden Kayalı, Aşağı ve Yukarı Kanatlı, Göçmeler, Aşağı ve Yukarı Demirci, Okçular köyleri hasar gördü. Erzincan merkezde ise bazı binaların camlarında çatlaklar oluştu.

Elazığ Valisi Muammer Erol, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Özarslan, Elazığ Jandarma Alay Komutanı Albay Halis Zafer Koç ile birlikte askeri helikopterle inceleme yapıyor.

Arama kurtarma çalışmalarına Elazığ'ın yanı sıra Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Mardin ve Erzurum'dan gelen de katılıyor.

Yardım çalışmaları

Askeri helikopterler depremin hasara yol açtığı köylere su, erzak ve battaniye taşıyor. Türk Kızılayı ekipleri de çadır kurma çalışmalarına başladı.

Evlerinde hasar olan vatandaşlar için yeterli sayıda "Mevlana Evi" olarak adlandırılan çelik afet evlerinin de bölgeye ulaştırılması için çalışma başlatıldı.

Bölgede ortaya çıkabilecek kan ihtiyacının karşılanabilmesi için bölgeye yakın kan merkezleri alarm durumuna geçirildi. Türk Kızılayı'nın Diyarbakır ve Malatya kan merkezlerinden bölgeye kan sevkıyatı için hazırlıklar tamamlandı.

Çevre illerde de hissedildi

Deprem, Elazığ kent merkezi ve ilçelerinin yanı sıra Giresun, Batman, Tunceli, Malatya, Bingöl, Erzurum, Erzincan ve Diyarbakır'da da hissedildi.

Okullar tatil

Depremin ardından Elazığ ve Tunceli'de okullar 2 gün, Bingöl'de 1 gün tatil edildi.

40'tan fazla artçı sarsıntı

Depremin ardından en büyüğü 5.5 olmak üzere toplam 41 artçı sarsıntı meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, "Bu depremin şiddeti bölge için çok büyük değil. Bundan sonra bölgede artçılar yaşanabilir. Bunun şiddeti 5 ile başlar 4, 3 ve 2'ye kadar düşer. Başka yerleri tetikleyip tetiklemeyeceği, meydana gelen gerilmelerin dağılımı incelendikten sonra belirlenebilir" dedi.

Prof. Dr. Erdik, "Bölge genel anlamda Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun ve Doğu Anadolu Fay Zonu'nun kesişme noktası olarak nitelendirilir ve bölgede yoğun deformasyon ve buna bağlı deprem etkinliği sıkça görülmektedir. Bölgede bu iki fay zonunun da özelliğine bağlı olarak çok fazla sayıda aktif irili ufaklı fay parçası bulunmaktadır. Depremin genel doğrultusu doğu-batı yönünde olan ve genel olarak Bingöl-Karakoçan Fayı olarak adlandırılan kırık sisteminde meydana geldiği tahmin edilmektedir" dedi.

Bazı bakanlar bölgede

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bazı bölge milletvekilleri ile birlikte Elazığ'a geldi. Bakanlar, daha sonra askeri helikopterle Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi Okçular köyüne hareket etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, "Devlet tüm imkanlarıyla seferber olmuş durumdadır. Çalışmalar üstün bir gayretle sürdürülmektedir. Can kaybının artmamasını, ülkemizin bir daha böyle felaketlerle karşılaşmamasını temenni ediyorum" açıklamasını yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, yaralıların sağlık durumu ve arama kurtarma çalışmaları hakkında ilgili bakanlardan bilgi alıyor.

Bazı kimlikler belirlendi

Depremde yaşamını yitirenlerden bazılarının kimlikleri şöyle: Muhammet Emin Polat (Çocuk), Netice Polat, Medine Akdağ (Çocuk), Muhammet Özdoğan (Çocuk),Berivan Özdoğan, Özcan Cirit, Nazile Cirit, Murat Cirit, Fikri Özdoğan, Nermin Yıldız, Gönül Yıldız, Tuğba Yıldız, Zilan Yıldız, Emre Çiçek, Ayten Çiçek, Davut Yüksel, Kibar Yüksel, İzzet Çimen, Nurettin Çimen, Yeter Akdağ, Emrullah Akdağ ve Yusuf Akdağ.

Kovancılar Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan 53 yaralının kimliği ise şöyle: "Hasret Kale, Süleyman Tosun, Halime Gündüz, Hilal Yağmur, Niyazi Keleş, Hasan Hüseyin Yüksel, Cihan Polar, Remzi Aydemir, Feyzullah Dağdöğer, Telli Özdoğan, Derviş Ersöz, Ramazan Karadağ, Fındık Karadağ, Melis Yüksel, Asiye Yüksel, Nazlı Ersöz, Remzi Aydemir, Mustafa Aydemir, Hakan Abdullah Dağdöğer, Berivan Yıldız, Rabia Aydemir, Yusuf Akdemir, Muhammed Yıldız, Harun Uygur, Hüseyin Yıldırım, Serhat Yıldız, Makbule Cirit, Emrullah Akdağ, Rukiye Yıldız, Mehmet Rıza Yıldız, Resul Cirit, Safiye Akdağ, Burhan Yüksel, Mücahit Yıldırım, Veysel Yıldız, Çiçek Yıldırım, Ayşe Yıldırım, Adem Yıldırım, Fatma Kahraman, Mikail Yıldırım, Mülkiye Yıldız, Feyza Yıldırım, Ruşen Yıldırım, Cevahir Çiçek, Aynur Yıldırım, Gökhan Yıldız, Ayni Çimen, Naciye Yüksel, Arzu Uzun, Abdurrahman Cirit, Remziye Doğan, Veysel Yıldız, Esma Demirtaş."

Kütahya ve Hatay'da da deprem

Bir deprem haberi de Kütahya ve Hatay'dan geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün internet sitesindeki bilgiye göre, saat 22.58'de merkez üssü Kütahya olan 3.7; Hatay'ın Dörtyol ilçesinde ise, saat 01.28'de 3,8 büyüklüğünde depremler meydana geldi.

İlk belirlemelere göre depremlerde herhangi bir can ve mal kaybı olmadı.

...
Yayın Tarihi : 8 Mart 2010 Pazartesi 09:10:29
Güncelleme :8 Mart 2010 Pazartesi 13:50:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ÖMER SELÇUK BAŞAR IP: 85.110.98.xxx Tarih : 8.03.2010 13:46:27

sevgili elazığlı kardeşlerim yıllarca güzel   memleketinizde güzel insanlarınıza hizmet ettim inanın hepiniz birbirinizden degerlisiniz benim için ,bu deprem beni ve ailemi çok üzdü  ölenlere allah rahmet eylesin .kalanlara acil şifalar dilerim