4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Deprem uyarısı

Elazığ Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, yerküre üzerinde, oldukça büyük bir çekim oluştuğunu belirterek bu çekimin 2008 yılının Aralık ayının ilk haftası sonuna kadar öncelikle Asya ve Avustralya Kıtaları arasında kalan birçok ülkeyi etkileyeceğini öne sürdü. 

Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, 28 Kasım'da yerküre üzerinde, Türkiye'yi etkilemeyecek olan oldukça büyük bir çekim oluştuğunu belirtti. Yıldırım, ''Bu çekim Aralık 2008'in ilk haftası sonuna kadar öncelikle Asya ve Avustralya kıtaları arasında kalan Filipinler, Endonezya, Yeni Gine, bazı Güney Asya devletleri, Tonga Adaları, Hindistan'ı ve Güney Amerika ülkelerinden Şili, Peru ve Bolivya'yı etkileyecektir'' dedi. 

Türkiye dışında yer alan ve çekimin çok yüksek olduğu bu bölgelerde şiddeti çok yüksek, 5.7 şiddetlerinde depremlerin meydana gelebileceğini öne süren Prof. Dr. Yıldırım, "Deprem ihtimali oldukça yüksektir. Daha sonra ikinci hafta başından itibaren, çekim gittikçe azalarak devam edecek ve tahminen 9-16 Aralık 2008 tarihleri arasında Japonya, Hindistan, Çin, Pakistan, İran, Orta Amerika ülkeleri, Yunanistan ve Türkiye'yi de etkileyecektir. Türkiye'de şiddetli bir deprem olma olasılığı oldukça düşüktür. 

Yine de belirtilen tarih aralığında şiddetleri yer yer 4-5 arasında değişen depremler olabilir. Depremlerin muhtemelen Akdeniz ve Ege Bölgesi'yle Doğu Anadolu'nun güneyinde olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 11:51:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?