3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Depremi 1 hafta önceden tespit ediyor

Elazığlı Kimyager Aziz Atila, geliştirdiği bir cihazla 7 büyüklüğündeki depremi bir hafta önceden tespit ettiklerini ileri sürdü.

Atila, "Şu anda fay hattında 0.14'lük bir amper okuyoruz. Yani düşük bir akım var. Şu an bir deprem belirtisi yok. Bir yerde deprem faaliyete başladığı an, bu akım değerleri burada yükselmeye başlıyor. 1 ve 1.5 amperi gösterdiği zaman depremin belirtisini anlıyoruz" dedi.

Kimyager Aziz Atila, ölçümleri sıklaştırdıklarını ve daha sık ölçüm yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Cihaz, faylardaki akım değişimini hareketlerin yayınladığı enerjiyi elektrik akımı olarak ölçüyor. Bu akım değişimine göre bir deprem faaliyetinin başlayıp başlamadığını tespit ediyoruz. Deprem faaliyeti başlamışsa akımdaki değişimleri kaydedip, depremin başlamış olduğunu tespit ediyoruz. Daha sonra depremin gerçekleşmesini bekliyoruz. Aynı zamanda bu sistem, yeraltı sularını, petrol yataklarını tespit etmede de kullanılıyor."

7 büyüklüğündeki bir depremi bir hafta önceden tespit ettiklerini söyleyen Atila, depremin büyüklüğüne göre bu sürenin değiştiğini kaydetti. "Deprem büyüdükçe bu süre artıyor" diyen Atila, "7 büyüklüğündeki bir deprem bir hafta önceden tespit edilebiliyor. 3-4 büyüklüğündeki bir deprem, bir kaç saat önceden tespit ediliyor" şeklinde konuştu.

Aziz Atila, ulusal patent için bir yıl önce, geçtiğimiz ay içinde ise uluslararası patent için başvuru yaptığını sözlerine ekledi. Atila, deprem fayı üzerinde geliştirdiği cihazla deney yaparak elindeki metal çubuklarla fay hattını bulup, daha sonra faydaki enerjiyi elektrik akımı olarak ölçüp değerlendirme yapıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 17:36:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?