22
Mayıs
2024
Çarşamba
ELAZIĞ

Domatesleri kurutup ihraç ediyorlar

Elazığ'da üretilen domates kurutulup yurt dışına ihracat ediliyor. Bu yıl başta Amerika ve Avustralya olmak üzere bir çok ülkeye 200 ton kuru domates ihracatı yapacak olan iş adamı Mehmet Tosun, önümüzdeki yıl üretimi ikiye katlamayı hedeflediğini açıkladı.


Elazığ'da geçen yıl 37 ton domates ihraç ettiklerini, bu yıl ise hedeflerinin 200 ton olduğunu belirten iş adamı Mehmet Tosun, "Elazığ'da hem istihdama, hem de ekonomiye katkı sağlamak adına bir şeyler yapıyoruz. Geçen yıl 37 ton kuru domates ihracatı yaptık. Bu yılki siparişimiz 200 ton kuru domates. Bu da yaklaşık 8 bin ton yaş domatese tekabül eder. Hedeflediğimiz domatesi işler ve kurtarabilirsek, şehre 300-400 bin dolar bir katkı sağlayacağız. 200 ton kuru domatesin işlenmesinde 45-50 kişiye de aktif iş gücü oluşturuyoruz" dedi.


Merkez'e bağlı Kuyu köyünde 10 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulu domates kurutma tesisinde 50 kişi çalışıyor. Köylüden alınan domatesi iki çeşit olarak hazırladıklarını belirten Mehmet Tosun, "Domatesi, bir sodalı yani kükürtlü, bir de tuzlu olarak hazırlıyoruz. Tuzlu olanları İskandinav ülkelerine, kükürtlü olanları ise Yeni Zelanda, Avustralya ve Amerika gibi uzak ülkelere satabiliyoruz. Kuru domateste ülkesel olarak düşündüğümüzde salçada uygulanan kota sistemi bunda bulunmamaktadır. Yani Türkiye istediği ülkeye istediği miktarda kuru domates satışı yapabilmektedir. Amacımız bunu köylüye daha iyi bir şekilde anlatıp, üretimimizi önümüzdeki yıl iki katına çıkarmaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2007 Pazartesi 11:34:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?