15
Mayıs
2024
Çarşamba
ELAZIĞ

Elazığ'da "Şap" alarmı

Elazığ merkezine bağlı Kuyulu Köyü'nde bir hayvanda şap hastalığına rastlandı. 

Elazığ Tarım İl Müdürü Nizamettin Bilhan, Kuyulu Köyü'nde hayvandan alınan numunenin incelendiğini, bu inceleme sonucu tespit edilecek hastalık tipinin durumuna göre aşı çalışması yapılacağını söyledi. 

Tarım İl Müdürü Bilhan, alan taraması yapılmasının ardından tespit edilen hastalık tipine göre aşı yapıldığını belirterek, "Aşılamanın ardından da hastalık görülebilir. Şap hastalığının 7 tipi var. Bunlardan 4'ü ülkemizde görülüyor. A22 tipi İran'dan ülkemize gelmiş durumda. Hastalık tipine göre Bakanlığımız aşı ve serum geliştiriyor. Üreticilerimizin dikkatli olması gerekir. Tarım müdürlükleri ile istişare halinde olmaları durumunda hastalığın büyümesi söz konusu olmayacaktır" dedi. 

Hayvanların şap hastalığına karşı korunması için besicilerin dikkatli olması gerektiğini belirten Bilhan, hijyene dikkat edimesi ve hastalığın görülmesi durumunda mutlaka aşı yapılması gerektiğini söyledi. 

Şap hastalığının 7 değişik tipi bulunduğunu anlatan Bilhan, şöyle konuştu: 

"Hastalık tipinin belirlenmesi için alan çalışması yapılıyor. Halkımız arasında dabak olarak bilinen şap hastalığı, hayvanların verimini düşürüyor. Hastalığa karşı ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde aşı yapılmaktadır. Bu konuda bakanlığımız bir proje hazırlığı içindedir. Kasım ayı sonunda, Aralık ayı başında Antalya'da yapılan il müdürleri toplantısında konu gündeme getirildi. Bakanlık yetkilileri de hastalığa karşı bir proje hazırlandığını belirtti. Ancak bu proje bize ulaşmış değil. Projenin bize gelmesi durumunda, proje kapsamında yer alan çalışmaları hemen başlatacağız." 

Şap hastalığına karşı üreticilerin son derece dikkatli olması gerektiğini belirten Bilhan, "Özellikle ahırların hijyenik olması gerekir. Hayvanların temiz tutulması, ahırların havalandırılması, temizliğin yapılması, hayvanların aşılama döneminde mutlaka aşılatılması gerekir. Hayvanlarda hastalık görülmesi durumunda anında yetkililere başvuru yaparak bilgi vermesi, yetkililerin de yapılacak inceleme sonucuna göre gerekli önlemleri almaları gerekiyor. Aksi takdirde, münferit olarak görülen bir vaka diğer hayvanları da etkileyecektir."
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2007 Pazartesi 16:45:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?