16
Mayıs
2024
Perşembe
ELAZIĞ

Elazığ'da da 'kolera' alarmı verildi

Elazığ Sağlık İl Müdürlüğü, Irak'ta görülen kolera salgını nedeniyle hastalığın belirtileri ve korunma yolları konusunda vatandaşları uyardı.


Sağlık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Kerkük ve Süleymaniye'de kolera salgını çıktığı ve bunun Dünya Sağlık Örgütü tarafından da doğrulandığı belirtilerek, koleranın ani başlayan karın ağrısı, sulu ishal, kusma ile seyrettiği bildirildi.

Bireyler için kolera riskini azaltmada en etkili yolların başında sabun ve bol su ile başta el yıkama olmak üzere yeme-içme alışkanlıklarında temizlik ve hijyene özen gösterilmesi, tuvalet sonrası temizliğin uygun şekilde yapılması ve günlük hayatın diğer kısımlarında da genel hijyen ve temizliğe dikkat edilmesinin geldiği ifade edilen açıklamada, "Temiz olduğundan emin olunmayan sular içilmemeli, mümkünse kapalı pet ambalajlı sular tüketilmelidir. Zorunlu durumlarda suları dezenfekte etmek için klor tableti bulundurulmalıdır. Tuvalet kağıdı kullanılması tercih edilmeli ve tuvalet kağıdı kullanıldığında ellerin kirlenmemesine dikkat edilmelidir. Tuvaletten çıktıktan sonra eller mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Pişmemiş yiyecek tüketilmemeli, zorunlu durumlarda tüm sebze ve meyveler akan su altında bol ve temiz su ile yıkandıktan sonra ve mümkün olduğunca kabukları soyularak tüketilmelidir. Açıkta satılan gıda maddeleri kesinlikle alınmamalı, özellikle salata ve kıymalı yemek tüketiminden kaçınılmalıdır. Karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıktığında hekime başvurulmalıdır" denildi.
Açıklamada, hastalığın Türkiye'de görülmediği de kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2007 Perşembe 16:21:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?