6
Mayıs
2024
Pazertesi
ELAZIĞ

Elazığ'da korkutan şap hastalığı

Türkiye'de ilk kez Elazığ'da görülen A 22 türündeki şap hastalığına karşı besiciler uyarılırken, hastalığa karşı etkin bir mücadele gelişmesi için çalışmaların sürdüğü belirtildi. 

Besiciler, şap hastalığına karşı etkin bir çalışmanın yapılmadığını iddia ederken, Tarım İl Müdürü Nizamettin Bilhan ise yaptığı yazılı açıklamada, gerekli aşılama çalışmalarının yapıldığını, ancak bu hastalığın değişik türlerinin bulunduğunu, A 22 türünün ise İran'dan gelen bir hastalık türü olduğunu ve bakanlığın bu hastalık türüne karşı gerekli mücadele yapılması için çalışmalarını devam ettirdiğini söyledi. Elazığ'da besiciler, şap hastalığına karşı etkin bir aşılamanın yapılmadığı kaydetti. Yapılan açıklamada, "Hayvanlarımız hastalanınca bizler de Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduk. Gerekli aşılamanın yapılmasını talep ettik. Aşılama yapıldı. Ancak aşı ekiplerinin yaptıkları çalışmalar sırasında aşılar soğuk ortamlarda muhafaza edilerek getirilmedi. Gerekli önlemler alınmadan sıcak ortamlardan çıkarılarak yapıldı. Biz bu nedenle yapılan çalışmanın etkili olmadığını belirtiyoruz. Yapılan çalışmalara karşılık hayvanlarımızı kaybettik. Önemli maddi zararlarımız oldu" denildi. 

Tarım İl Müdürü Nizamettin Bilhan da, 7 tür şap hastalığının bulunduğunu, ildeki besicilerin A 22 türündeki hastalıkla karşılaştığını, bu hastalık türünün büyük bir ihtimalle İran'dan gelen hayvanlar tarafından ildeki hayvanlara bulaştığını ifade ederek, "Bakanlık, özellikle şap hastalığının tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik olarak 3 yıllık bir çalışma planı hazırladı. Bu plan dahilinde önemli çalışmalar yapılacak. İlde görülen A 22 türündeki şap hastalığının da ortadan kaldırılması, hayvanlara verdiği zararın önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması, hastalığı kontrol altına alacak aşının temini için çalışmalar sürüyor" açıklamasında bulundu.
iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2006 Cuma 23:50:43
Güncelleme :18 Ağustos 2006 Cuma 23:52:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?