6
Mayıs
2024
Pazertesi
ELAZIĞ

Elazığ'da şiddet azalıyor

Elazığ Emniyet Müdürlüğü'nün başlattığı Okul Polisi uygulamasıyla okullardaki şiddet olaylarında büyük düşüş yaşandığı bildirildi. 

Elazığ Emniyet Müdürlüğü'nün geçen yıl en çok olayın yaşandığı 5 okulda başlattığı Okul Polisi uygulaması kapsamında okullarda sivil polisler görev yapıyor. 21 okulda ise okul irtibat görevlisi bulunduruluyor. Toplam 39 okulun giriş çıkış kontrolleri yapılarak, öğrencilerin herhangi bir şiddet olayına karışmaları engellenmeye çalışılıyor. 5 ay önce göreve gelen Elazığ Emniyet Müdürü Mehmet Tekin'in başlattığı uygulama kapsamında, 30 ekip 24 saat devriye görevi yaparak Elazığ'daki asayiş olaylarının azalmasını sağladı. İl Emniyet Müdürü Mehmet Tekin, şehrin kenar mahallelerinde yaşanan asayiş olaylarının aza indirilerek polis-vatandaş işbirliğini pekiştirmek amacıyla başlattığı huzur toplantıları sonucunda mahallelerde yaşanan hırsızlık, darp ve bıçaklama olaylarında yüzde 100'ye varan azalmalar olduğunu söyledi. Emniyet Müdürü Tekin, "Bizim hedefimiz suça engel olmak. Suç işlenmeden engel olursak mağduru korumuş oluruz. Katili yakalarsınız ama öleni geri getiremezsiniz. Biz ekiplerimizle gerekli tedbiri önceden alarak suçun oluşmasına engel olmayı ve mağduru korumayı amaçlıyoruz. Toplum destekli polisin de yegane görevi budur" dedi. 

Yapılan istatistiklere göre, 2005 yılında yaşanan bıçaklama olaylarının aylık ortalaması 170'den 2006'nın mayıs-ekim ayları arasında 120'ye indi. Emniyet Müdürlüğü asayiş raporlarına göre bu yıl gasp olaylarında yüzde 46, silahla yaralama olaylarında yüzde 30, faili meçhul olaylarda ise yüzde 36 azalma meydana geldi. 

Elazığ'da genellikle lise ve dengi okul önlerinde yaşanan bıçakla yaralama olaylarına engel olmak için Emniyet Müdürlüğü, okul önlerindeki seyyar satıcıları da sıkı markaja aldı. Okul önlerinde açılan tezgahlarda bıçak, çakı gibi maddelerin satılmasına engel olan Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, şehir merkezindeki bıçak, çakı ve kesici alet satışını da kontrol altına aldı. Bıçakla yaralama vakalarında polis tarafından ele geçirilen suç unsuru bıçaklar adli emanette muhafaza edilirken, duruşmaları süren olaylarda ele geçen bıçaklar her yıl sonunda ağır bakıma gönderilerek bu bıçaklar imha ediliyor. Adli emanet kayıtlarına göre her gün ortalama 10 bıçak adli emanete alınırken, 2006 yılı ocak-ekim aylarında adli emanette biriken bıçak sayısının 4 bin 995 adet olduğu öğrenildi. Yılda ortalama 7 bin 500 civarında kesici delici aletin adli emanette birikerek imha edildiği kaydedildi. 

Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından Elazığ ve yöresindeki alışkanlıklar üzerine yapılan bir araştırmaya göre, Elazığ'da bıçak taşıma alışkanlığının yaygın olmasının sebebinin yöre halkının bağcılıkla geçimini sağlamasından kaynaklandığı öne sürüldü. Araştırma sonuçlarına göre, bağcılıkla uğraşan yörede dededen toruna her kesim cebinde, üzüm toplamak için irili ufaklı çakı taşıyor. Gençler ise büyüklerinden gördükleri bu alışkanlığı sürdürüyor. Ama televizyonlarındaki şiddet içerikli dizilerin yönlendirmesiyle bu çakılar, maksatları dışında baskı ve şiddet unsuru olarak kullanılırken, yanında kesici alet taşıyan gençlerin küçük tartışmalarda dahi çakısına sarılarak yanındakine şiddet uygulayabildikleri ortaya çıktı.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2006 Salı 15:48:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
faik baş IP: 88.229.53.xxx Tarih : 27.10.2006 10:59:36
sayın emniyet müdürümüzle gurur duyuyoruz tam bir elazığ sevdalısı