6
Mayıs
2024
Pazertesi
ELAZIĞ

Elazığ'da tarla günü

Elazığ'da sertifikalı tohum kullanımının önemini göstermek amacıyla 28 çeşit buğday, 5 çeşit arpa ve triticale yem bitkisinin tanıtımı için Tarla Günü düzenlendi. 

Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı Yazıkonak Havaalanı İşletmesi Üretim Sahası'nda gerçekleştirilen törene Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Tarım İl Müdürü Rüştü Emir, hububat işleyen yem ve un fabrikalarının sahipleri ile çok sayıda çiftçi katıldı. Tarım İl Müdürü Rüştü Emir, törende yaptığı konuşmada, tarımda sağlıklı üretimin ön şartının verimli ve kaliteli ürün veren tohumluk kullanımı olduğunu kaydetti. Emir, yapılan araştırmalara göre iyi ve kaliteli tohumluk kullanımı ile verim artışı sağlandığı ve netice olarak çiftçinin gelirinin yükseldiğini ifade ederek, sertifikalı tohumun özelliklerini ve yararlarını anlattı. 

Emir, "Atadan kalma usullerle elde edilen tohumun ekilmesi yerine, bilimsel esaslara dayalı olarak belirlenen, çeşitli testlerden geçmiş tohumluğu tercih etmek çiftçimizin lehinedir. Sertifikalı tohumda hem verim bol olur, hem tohumundan emin olunur, hem de ürün hasat edilene kadar rahat olunur. Tarımda verimliliği artırmak, bölgemiz için geliştirilen yüksek verim potansiyeline sahip çeşitlerin kullanılmasına bağlıdır. Bu amaçla 2005 yılı güz döneminde Elazığ'da demonstrasyon amaçlı 28 çeşit buğday, 5 çeşit arpa ve triticale yem bitkisinin ekimi yapılmıştır. Hasat döneminde verim potansiyelinin ölçülmesi sonucu, yeni çeşitlerin bölgemiz iklim şartlarına adaptasyon kabiliyetinin genellikle uygun olduğu, dane veriminin ve kalitelerinin yerel çeşitlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu. 

Yapılan konuşmanın ardından Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Tarım İl Müdürü Rüştü Emir ve beraberindekiler, sertifikalı tohum kullanılan ürünleri inceledi. Tören daha sonra, biçerdöver kullanımında başarı gösteren biçerdöver operatörlerine teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi.
İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2006 Salı 07:33:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?