4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Elazığlı besiciler zor durumda

Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, besicilerin sıkıntılarını sürekli olarak dile getirdiklerini, girdilerde fiyatların sürekli olarak artmasına karşın, et fiyatlarında bir artış yaşanmadığı gibi besicilerin yem ihtiyacını karşılamakta da büyük sıkıntı çektiğini söyledi.

Elazığ'ın besicilik sektöründe bölgenin çok önemli bir merkeziyken, son yıllarda yaşanan olumsuzluklar karşısında bugün bölgede ayakta kalmanın mücadelesini verir bir hale geldiğini ifade eden Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, "Sorunları sürekli olarak Bakanlık nezdinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) toplantılarında, sektörel toplantılarda dile getiriyoruz, bu sorunlarımıza gerekli çözümlerin getirilmesini talep ediyoruz. Ancak bu konuda olumlu bir adım atıldığını söylememiz mümkün değil" dedi.

Başkan Dumandağ, "Hükümetin besicilerin ayakta kalabilmesi, sıkıntılarını ve sorunlarını aşabilmesi adına mutlaka teşvik getirmesi ve besicileri desteklemesi gerekiyor. Bugün biz arpayı, kepeği alırken yüzde 1 KDV ödüyoruz. Ancak biz et sattığımız zaman yüzde 8 KDV ödüyoruz. Bu farkın kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü bu yüzde 7'lik fark çok önemli bir miktar tutuyor. Hükümet bunu kaldırırsa besiciler kendini toparlar. Yetkililerin bölgeye gelmesini ve besicilerin ahırlarını görmesini istiyoruz. Büyük miktarda bu işi yapan arkadaşlarımız bu işten vazgeçti veya kapasiteyi düşürdü. Bugün bölgedeki ahırların yüzde 70'i boş. Kalan ahırların da kapasitesi oldukça düştü. Biz besiciler 2008 yılında hükümetin et fiyatlarını veya besicilik sektörüne teşvik uygulamasını getirmesini istiyoruz. Bu teşvik ete mi, süte mi, yeme mi, adı ne olursa olsun mutlaka besicilik sektörünün teşvik kapsamına alınması sağlanmalı. Aksi takdirde bugün bu işi yapanların sayısında oldukça daralma ve küçülme yaşanacak" şeklinde
konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 17:57:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?