7
Mayıs
2024
Salı
ELAZIĞ

Ergezen'e çığ gibi tepki

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in, Doğu’daki kırsal bir alanda 7 şiddetine yakın deprem beklendiğine dair açıklamalarına tepkiler devam ediyor.

Elazığ Fırat Üniversitesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Bingöl, konuya açıklık getirerek, "Bakan’ın açıklamasıyla, Bingöl’den başlayıp Hatay’a kadar uzanan ve Elazığ, Malatya, K.Maraş, Adıyaman illerini ima eden bir intiba uyanmıştır" dedi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen’in basında yer alan deprem konusundaki açıklamalarına dair İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Fevzi Bingöl, söz konusu açıklamaların Elazığ ve bölge ile ilgisinin olmadığını savundu.

Yine de, aktif durumdaki fay hattı için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bingöl, "Sayın Bakan’ın kendisinin yanlış anlaşıldığını ima etmiştir. Ama Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın daha önce yaptığı çalışmaları ve açıklamaları ile de Doğu Anadolu fay zonunda bulunan ve Bingöl’den başlayıp Hatay’a kadar uzanan Elazığ, Malatya, K. Maraş ve Adıyaman illerini ima eden bir intiba uyanmıştır. Ulusal basında da depremin özellikle Adıyaman’da ve Elazığ’da olabileceği söylenmektedir. Bu bölge, deprem bölgesi olarak bilinmektedir. Biz, uzun zamandan beri 7 şiddetine yakın bir deprem olması ihtimalinin yüksek olduğunu, ancak gün ve zaman olarak bu konuda bir şey söylemenin zor olacağını söylüyoruz. Basında bir öğretim üyemiz, Çardak ve Göksu fayının hareketli olacağını, bunun da tehlikeli olduğunu söylemektedir. Bu söz konusu yerlerin Elazığ ile ilgisi yoktur. Kastedilen yer, Maraş ile Malatya arasında bir yerdir. Ayarıca söz konusu öğretim üyesi, Elazığ’ın ortasından fayın geçtiğini ve bunun hareketleneceğini söylemektedir. Aksine Elazığ’ın ortasından fay geçmemektedir. Bu, Hazar Gölü çevresinden ve Palu’dan geçen bir faydır. Bu bölgede Doğu Anadolu Fayı’nın aktif olduğunu ve bu konuda tedbirlerin alınması gerektiğini, 1999 depreminden sonra sürekli konuşuyoruz ama maalesef hala tedbir alınmış değil. Bir an önce gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2005 Cumartesi 22:29:05
Güncelleme :12 Nisan 2005 Salı 16:53:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?