6
Mayıs
2024
Pazertesi
ELAZIĞ

FÜ'de gençliğin sorunları konferansı

Elazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Rektörlüğü ile Bağımlılığı Engelleme, Mücadele ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen "Yeni Bir Yüzyılda Gençliğin Sorunları ve Çözüm Yolları" konulu konferans, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. 

Fen - Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Bahaeddin Ögel Konferans Salonu'nda başlayan konferansa, Vali Vekili Kadir Okatan, dekanlar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Bağımlılığı Engelleme, Mücadele ve Eğitim Vakfı Ergen Psikiyatristi Dr. Gürkan Odabaşıoğlu, bağımlılığın karmaşık bir hastalık olduğunu belirterek, WHO'nun; bağımlılığı, maddeyi devamlı kullanmak içinengellenemeyen bir istek ile karakterize olan bireye ve topluma kronik veya periyodik zararları bulunan bir durum olarak açıkladığını söyledi. Dr. Gürkan Odabaşıoğlu, birçok gencin, madde kullanımını bir problem olarak görmediğini ve tedavi motivasyonlarının düşük olduğunu belirterek, "Eşlik eden problemler (mental, travma, suç) genelde sıktır ve madde kullanımını arttırır. Tedavide birçok sistem göz önünde bulundurulmalıdır. Gençlerin hayatları üzerlerinde daha az kontrole sahipken, daha az tedavi olma şansları vardır. Fiziksel bağımlılık, bedenin sürekli madde veya maddeleri isteme durumudur. Psikolojik bağımlılık ise, kullanılan maddeyi bırakmaya karşı zihinsel bir iradesizlik durumudur" dedi. 

Gençlerde madde bağımlılığının yaygın olduğunu kaydeden Dr. Odabaşıoğlu, "Bu konuda çeşitli çalışmalar mevcut. Fakat geniş çaplı ve gerçeği yansıtacak çalışma az sayıda. Bazı sonuçlar ise, yaşam boyu en az bir kez kullanma oranları bazında; sigara yüzde 55, uçucu maddeler yüzde 5, alkol yüzde 45, eroin yüzde 2.5, esrar yüzde 4, ecstasy ise yüzde 2.5 oranındadır. Uyuşturucu bağımlılığı sorunu ciddileşip uğraşılmayacak bir duruma gelinceye kadar, bir sorun olduğunun farkına bile varılmamaktadır. Ancak uzun dönem uyuşturucu kullanan kişilerin büyük çoğunluğunun ilk aşamada belli bir süre hastane tedavisine girmeleri gerekmektedir. Gençlerde madde bağımlılığının sebepleri; arkadaş baskısı yüzde 13, merak yüzde 29, sorunlara çözüm düşüncesi yüzde 27, sorunlardan kaçmak yüzde 26, beğenilmek yüzde 24 ve eğlenmek yüzde 25 olarak saptanmıştır. Gençleri bağımlılık yapan zararlı maddelerden kurtarmak için yapılması gerekenler ise; güçlü ve pozitif aile bağları, ebeveynlerin çocuklarının yaşamlarına ilgili olmaları, ebeveynlerin çocuklarının arkadaşlarından ve neler yaptıklarından haberdar olması, aile içi kuralların açık olması ve herkesin bunlara uyması, okulda başarılı olma; okul, klüpler gibi kurumlarla kurulmuş güçlü bir bağ ile uyuşturucu kullanımıyla ilgili doğru bilgilenmedir" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2006 Salı 18:52:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa IP: 193.255.125.xxx Tarih : 23.11.2006 16:02:36
Gerçekten günümüzde gençlerin sorunları inanılmaz derecededir. Bu konuda Fırat Üniversitesinin dfüzenlemiş olduğu konferans gençler ve üniversite öğrencileri açısından çok önemli buluyorum. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.