5
Mayıs
2024
Pazar
ELAZIĞ

FÜ'den bir başarı daha!

Fırat Üniversitesi (FÜ) ve 9 Eylül Üniversitesi'nin 'kulak çınlaması' üzerine yürüttüğü çalışma, Antalya'da düzenlenen Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi 30. Ulusal Kongresi'nde birincilik ödülü aldı.

Tıp Fakültesi Fizyoloji ve Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Ramazan Bal ve Doç Dr. Hayrettin Cengiz, yaptıkları çalışma ile toplumun muzdarip olduğu kulak çınlamasının nasıl ortaya çıktığını çözdüklerini söylediler.

Prof. Dr. Bal, "Yaptığımız şey kulak çınlamasının nasıl ortaya çıktığını anlamaya çalıştık, yani temel hedefimiz buydu. Bu amaçla öncelikle biliyoruz ki; kulak çınlamasını insanlarda açıklayamayız ve çalışamayız ama hayvanlarda daha kolay açıklayabiliriz ve çalışabiliriz. Öncelikle biz kulak çınlamasını hayvanlarda oluşturabilmemiz lazım ki, bunu çalışabilelim. Bu amaçla hayvanlarda kulak çınlaması modeli oluşturduk. Normalde hayvan sağlıklı bir hayvandır fakat biz buna akustik travma dediğimiz yüksek gürültülü bir ses verdiğimizde hayvanlarda kulak çınlaması oluşuyor. 120 veya 110 desibel gibi" dedi.

Çalışmalarının büyük oranda sonuçlandığını belirten Prof. Dr. Bal, bunun kulak çınlaması mekanizmasının ortaya konmasına yönelik önemli bir adım olduğunun altını çizdi.

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2011 Cuma 15:45:20
Güncelleme :16 Kasım 2011 Çarşamba 17:36:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?