19
Nisan
2024
Cuma
ELAZIĞ

Gaziantep'e rakip oldular

Elazığ'da dağlık alanlarda doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarını Gaziantep'ten getirdikleri aşılarla fıstığa dönüştüren köylüler, bölgeyi fıstık üretim merkezi yapmayı hedefliyor.

Fıstık yetiştiricisi Mehmet Hanifi Türkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Elazığ'ın eski yerleşim yeri Harput çevresinde onbinlerce menengiç ağacını aşılayarak fıstığa dönüştürdüklerini ve bölgeyi fıstık merkezi haline getirmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Menengiç ağaçlarını fıstığa dönüştürme fikrinin 1996 yılında Gaziantep'ten misafir olarak gelen arkadaşlarının tavsiyesiyle ortaya çıktığını anlatan Türkay, ertesi yıl çok sayıda ağacı budadıklarını ve aşıladıklarını belirtti.

Türkay, aşılanan ağaçlardan 3 yıl sonra son derece kaliteli fıstık almaları üzerine, yörelerinde bulunan tüm ağaçları fıstığına dönüştürmeye karar verdiklerini aktararak, fıstıklarının kalitesinin Gaziantep'ten gelen ihracatçı firmalar tarafından da beğenildiğini ifade etti.

Fıstık yetiştiriciliğini bölgede önemli bir sektör haline getirebilecekleri dile getiren Türkay, "Elazığ fıstığını Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmaya hazırız" dedi.

Yörelerinde yetişen fıstığın tatlılar için çok uygun olduğunu belirten Türkay, bu yönüyle Gaziantepli işletmecilerin ürünlerine şimdiden yoğun ilgi gösterdiklerini söyledi.

Aşıların Gaziantep'ten gelmesine rağmen ortaya çıkan farklılığı ekolojik etkilere bağlayan Türkay, "Baklavaların üzerine serpilen fıstıklar yeşil ama bunlar olgunlaşmadan topladıklarından yeşil oluyor. Bizim fıstıklarımız ise tam olgunlaştıktan sonra bile içi yemyeşil" diye konuştu.

-"Antep'e rakibiz"

Üretici Hüseyin Kızılveren de yöredeki fıstık potansiyelini gördükten sonra Gaziantep'ten getirdikleri uzman ekiplerle fıstık yetiştiriciliğini hem öğrenmeye hem de geliştirmeye çalıştıklarını vurguladı.

İlaçlama, budama ve gübreleme çalışmalarıyla ağaçlardan alınan verimin her geçen yıl arttığını bildiren Kızılveren, şöyle devam etti:

"Bölgemizde bulanan 10-15 köyde onbinlerce menengiç ağacı olduğunu biliyoruz. Bunların efsanesi 150-200 yıla dayanıyor. Bugüne kadar ekonomik değerleri olmadı. Antep'ten getirdiğimiz aşılarla böyle bir şey geliştirdik. 2000 köke yakın fıstık ağacımız var. Bunu gören çevre köylüler de bize gelmekteler ve her türlü konuda bilgiyi veriyoruz. Onlar da bahçelerini dönüştürmeye çalışıyorlar." 

AA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2013 Perşembe 18:30:49
Güncelleme :7 Kasım 2013 Perşembe 18:33:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?