3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Hazar’ı böyle kurtaracaklar

Çevreyi koruma mücadelesinde öncü kuruluşlardan olan Çekül Vakfı, Aras Cargo ile işbirliği yaparak, Hazar Gölü’nü kurtarmak için 14 bin ağaç dikti.

Kültürel ve doğal kaynakların korunması için yıllardır uğraş veren Çekül Vakfı, Aras Cargo’nun desteklediği, “Hayata yeşil, yeşile hayat” projelerinden birini de Elazığ’da gerçekleştirdi. Çekül Vakfı’nın ortaklığı ile Sivas Divriği ve Kars Selim’de 107 bin ağaç diken Aras Cargo, şimdi de Elazığ’daki Hazar Gölü çevresinde 14 bin ardıç ve sedir ağacı dikiyor.

Elazığ’ı kurtaranlar
Dikimlere, Elazığ bölgesindeki kamu kuruluşlarının da desteğiyle geçen hafta başlandı.

Elazığ şehrinin içi, maalesef bir mimarsızlık felaketi yaşamış. Çirkin yapıların egemen olduğu şehre sanki hiç mimar uğramamış. Elazığ’ı kurtaran ve güzelleştiren üç yer var. Birisi Harput. Tarihi yapılarıyla bugüne gelebilmiş olan Harput’un içi de çirkin yapılaşmanın tehdidi altında. İkincisi, Keban barajının yarattığı göl. Üçüncüsü de Hazar Gölü. Bir göle en güzel yeşil yakışır. Ancak, Hazar Gölü, yeşile hasret.

Hazar Gölü, Elazığ’ın sayfiye yeri gibi. Endemik balık türlerinin yaşadığı göl, göçmen kuşların da uğrak yeri. Suyu fazla sodalı değil. Erozyonla gölün tabanı toprakla doluyor. İki önemli yerleşim yeri ve yapılan yeni siteler gölün kirlenmesini hızlandırıyor.

İşte, bu gölü kurtarmak için Çekül Vakfı işbirliği ile Aras Cargo, 14 bin ağaç dikiyor. Böylece, Elazığ’ın hayat damarlarından birisi yeşillenecek ve kurtarılmış olacak.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 15:24:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?