4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

'İddialar doğru değil'

Elazığ'da şeker pancarı üreticilerine çürük tohum verildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Şeker Fabrikası Müdürü Ahmet Konyar üreticilere verilen tohumların 1 yıl ekimi yapılıp denendikten ve veriminin belirlenmesinin ardından uygun görülerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onayı ile dağıtımının yapıldığını açıkladı.
Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Ahmet Konyar, Şeker Kooperatifi yöneticilerinin, "Üreticilere çürük tohum dağıtılıyor" 

iddialarının doğru olmadığını, böyle bir açıklamanın neden yapıldığına bir anlam veremediğini belirterek şunları söyledi: 

"Ülkemizde şeker pancarı tohumlarının denendiği Şeker Enstitümüz var. Bu enstitüler, yurt dışından devletimiz veya özel firmalar tarafından getirilen tohumların Erzurum, Adapazarı, Konya gibi merkezlerde bir yıl deneme amaçlı olarak ekimini gerçekleştiriyor. Elde edilen ürünler tüm yönleri ile değerlendiriliyor; çürük oranı, şeker oranı, hastalıkları var mı, arzulanan kalitede mi. Bu ekim ve elde edilen sonuçlar Bakanlığa bir raporla bildiriliyor. Bakanlığımız yaptığı değerlendirme sonucunda tohumluklara sertifika veriyor. Bakanlığımızın bilgi ve onayı olmadan kimse tohum dağıtımı yapamaz. Böylesi bir iddia son derece yanlıştır. Elazığ'da üreticiye dağıtımı yapılan tohumluklar da Bakanlığımızın onayını almış sertifikalı tohumluklardan yapılmaktadır. Biz burada fabrika çalıştırıyoruz. Fabrikamızın zarar etmesini ister miyiz? Bizim amacımız ve hedefimiz üreticilerimizin en kaliteli pancarı üretmesi ve fabrikamızın da daha çok üretim yapmasını sağlamaktır. Son yıllarda bu konuda çok önemli çalışmalar yaptık. Nitekim bu yıl pancarlardaki şeker polar oranının yükselmesi de bunun göstergesidir. Bazı insanların bilinçsiz ve bilgisiz olarak yaptığı açıklamalar kimseye fayda getirmez. Eğer Şeker Kooperatifi'nin niyeti pancar tohumu satmaksa, bunu da Bakanlık'tan onay alınmış tohumluklarla yapmaları gerekir. Kendi kendilerine tohum satma çalışmaları söz konusu olamaz."

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 18:24:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gamze GÖNLÜBOL IP: 78.177.30.xxx Tarih : 8.11.2008 10:28:09

pancar TOHUMLARI ÇÜRÜK VE EBTER TOHUMLARDIR.AKSİNİ İSPAT ETMELERİ GEREKİR.SÖZLE OLMAZ BU!EKİM YAPSINLAR ŞEKER FABRİKASINDAKİ ARAZİYE,,BİZDE GÖRÜP İNANALIM.SAYGILARIMLA.Gamze