6
Mayıs
2024
Pazertesi
ELAZIĞ

İlaçta israf uyarısı

Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Yavuz TatarElazığ Eczacılar Odası Başkanı Yavuz Tatar, ilaç sektöründe yıllık yaklaşık 1 milyar dolar israf yaşandığına dikkat çekerek, vatandaşların ilaç israfı konusunda duyarlı olmaları gerektiğini söyledi. 

İlaç sektöründeki israfın önüne geçilmesi için öncelikli olarak dışa bağımlılıktan kurtulmak gerektiğinin altını çizen Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Tatar, asıl önemli noktanın ise vatandaşların ilaç israfıyla ilgili gerekli bilgilendirme sonucunda konuya duyarlı olmalarının sağlanması olduğunu belirtti. "Elazığ'da yıllık 20 milyon YTL ilaç israfı yapılıyor" diyen Tatar, "İnsanlar doktora gittiklerinde aldıkları ilaçların tümünü kullanmıyor. Bu özellikle antibiyotiklerde çok görülüyor. Bunun yanında aldıkları ilaçları bitirmeden, rahatsızlıkları devam ediyorsa yeniden doktora gidip ilaç alanlar da var. Oysa hastalanan bir kişi, aldığı ilaçları kullandıktan sonra 3 gün beklemeli ve eğer hastalığı geçmemişse doktoruna başvurup yeniden ilaç almalıdır" dedi. 

Yabancı firmalar yerine Türkiye'deki firmalar tarafından üretimi yapılan ilaçların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Tatar, bu tercihin de ilaçta yaşanan israfı azaltacağını kaydetti. Tatar, "Orijinal ilaç üretiminde, ilacı üreten firmalara 5 yıl süreli, araştırma geliştirme fonu için kar payı verilmektedir. Oysa aynı ilacı aynı formülle yapma hakkını alan firmaların ürettiği ilaçların fiyatları, bu fonu içermediği için ucuz olmaktadır. Örneğin 10 YTL'lik orijinal üretimli bir ilacın fiyatı, jenerik ilaçta 7 YTL'ye düşmektedir. Orijinal ilaç fiyatları her zaman daha yüksek olmaktadır" diye konuştu. 

"İlaçta otomasyon sistemine geçilmesiyle israf azaldı" diyen Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Yavuz Tarar, "On-line sistemle hangi hastaya ne zaman ne kadar ilaç verildiği bilgisayarlarda kayıtlı bulunmaktadır. Böylece ilaç tüketimi kontrol altına alınmış bulunmaktadır. Sistemle yaklaşık olarak yüzde 20 oranında tasarruf sağlanmıştır. Bunun yanında özellikle devlet memurlarından ilaç paralarının yüzde olarak maaşlarından kesilmesi de israfın azalmasına yol açan bir unsur oldu. İlaçta israf ülkemiz adına ağır bir fatura oluşturmaktadır. Bu faturanın 1 milyar dolar olduğunu belirtmek istiyorum. Ülkemizde yıllık 10 milyar dolarlık ilaç alınmaktadır. Bu alandaki israfın azaltılması ülkemiz ekonomisine katkı olarak geri dönecektir. Halkımızın konuya duyarlılık göstermesi ise ülkemizin menfaatine olacaktır" şeklinde açılamalarda bulundu.
.
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2006 Cuma 12:33:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?