7
Mayıs
2024
Salı
ELAZIĞ

İnceöz: Elazığ'da 5-6'lık bir deprem bekliyoruz

Fırat Üniversitesi Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat İnceöz, Doğu Anadolu’da deprem olacak söylentilerinin genel olarak doğru ancak, yeri ve zamanı hakkında açıklama yapmanın yanlış olacağını söyledi.

Bazı bilim adamlarının, "Elazığ’da çok yakın bir zamanda deprem olacak" açıklaması üzerine çadır satışlarında patlama yaşandı.

Fırat Üniversitesi Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat İnceöz, Elazığ ve çevresinin Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu fay sistemi içinde yer aldığını belirterek, "Büyüklükleri son derece değişken aktif faylar var. Elazığ şehir merkezinde kat eden fay zonu üzerinde yüz yılın içinde 5.5’e kadar deprem aktivitesi var. Bu fay da son derece hareketli. Depreme dönük açıklamalar yaparken, dikkatli olmak gerekir. Doğu Anadolu’da son dönemde deprem beklentisi var. Bu doğru yaklaşımlar ama, yeri ve büyüklüğünü kestirmek konusunda henüz bilimin ulaşabildiği ölçülerde kalabiliyor. Bu tip değerlendirmeleri yaparken, çok daha fazla araştırma yapmak gerekir. Halkı galeyana getirecek açıklamadan uzak durmak gerekir. Elazığ’da yaşayanların depremlerle ilgili olarak hazırlıklı olması gerekir. Projelerini artırması gerekir. Ama şu anda Elazığ çevresinde 5 ile 6 büyüklüğündeki deprem her an olabilir ama yeri ve zamanı hakkında bilgi vermek yanlış olur" dedi.

Deprem söylentilerine karşılık çadır almak için pazarlık yapan vatandaşlar ise, bölgede deprem fazla olduğu için tedbir amaçlı olarak çadır aldıklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2005 Çarşamba 17:14:38
Güncelleme :29 Nisan 2005 Cuma 15:59:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?