4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Kapalı çarşı onarılıyor

Elazığ'ın tarihi mekanlarından Kapalı Çarşı'nın çatısının yenilenmesi çalışmalarına başlandı. 

Çalışma yapılan bölgedeki dükkanlar kapalı tutulurken, vatandaşlar çalışmaları gecikmiş ve yerinde olarak nitelendirdi. Çalışma sonucunda çatının aslına uygun olarak onarılacağını belirten Kapalı Çarşı Yaptırma Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Yaşar Güler, çatı yıkımına çarşının üst bölgesinde başlandığını, çalışma yapılan bölgede bulunun dükkanların güvenlik açısından kapalı tutulacağını söyledi. 

Tarihi Kapalı Çarşı'nın çatısının eski ve yıpranmış olduğu için tehlike arz ettiğini belirten Güler, "Ahşap kolonlar ve kirişler yükü taşıma noktasında sıkıntıya neden oluyordu. Kapalı Çarşı çatısının yenilenmesi için çalışmalara bugün itibariyle başlandı. Çalışmalar kapsamında çatının aslı bozulmadan eski sistemle yeniden yapılması planlanmaktadır. Çarşının PTT Meydanı tarafındaki giriş kısmı kapatıldı. Bu bölümde bulunan iş yerleri çalışma süresince kapalı tutulacak. Elazığ Belediyesi tarafından müteahhit firmaya yaptırılan çalışmaların yaklaşık 3 ay süreceğini tahmin ediyoruz. Kapalı Çarşı'nın çatı onarımı yaklaşık 10 yıldır gündemdeydi. 

Ancak bir türlü yapımına başlanamadı. En son Ramazan ayı öncesinde çalışmaların başlatılması gündeme gelmiş ancak esnaf bu durumu olumlu karşılamadığı için çalışmalar başlamamıştı. Bizler yapılan çalışmalara Kapalı Çarşı esnafları olarak katkı vermek istedik. Ancak Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, esnafların içerisinde bulunduğu maddi sıkıntıdan dolayı bu teklifimizi kabul etmedi. Bu nedenle sayın başkanımıza Kapalı Çarşı esnafları adına teşekkür ediyoruz. 

Çatı yine eski sistemde yani makas sisteminde yapılacak. Tarihi doku bozulmayacak. Yani eski tahtaların yerine yenileri aynen monte edilecek. Çalışmalar kısım kısım sürdürülecek ve çatının tamamı yaklaşık üç ay sürecek. Çalışma yapılan bölgede olan esnaflarımız zorunlu olarak dükkanlarını kapattıkları için 15-20 gün gibi bir süre sıkıntı yaşayacaklar. Ama esnaflarımız bu sıkıntıya katlanmak
zorundalar" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 17:49:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?