16
Mayıs
2024
Perşembe
ELAZIĞ

Keban'da balık çiftlikleri

Elazığ`ın Keban ilçesinde alabalık üretim çiftliklerinin sayısı her geçen gün artıyor.


Bundan 10 yıl öncesine kadar sadece bir üretim tesisi bulunan ilçede devletin verdiği teşvikle Fırat Nehri`nde alabalık yetiştiren işletmecilerin sayısı şu anda 20`ye ulaştı. Son çıkarılan Teşvik Yasası`ndan yaralanmak isteyen 2 işletmeci ise yeni tesis kurmak için çalışma başlatırken, tesis sayısının artmasıyla ilçede işsizlik sayısında önemli oranda düşüş olacağı kaydedildi.


Keban Çırçır Alabalık Tesislerinin müdürü Ayhan Çelik, ilçede ilk olarak bundan 10 yıl önce alabalık yetiştiriciliği işini kendilerinin yaptığını hatırlatarak, bunun birçok kişiye örnek olduğunu söyledi.


Çelik, yaptığı açıklamada, 10 yıl öncesine kadar ilçe sakinlerinin alabalık adını bile duymadığını belirterek, bugün insanların bunun üretimini yapmaya başladığını anlattı.


Alabalık yetiştiriciliği yapmak isteyen herkesle her türlü bilgiyi ve tecrübeyi paylaşmak istediklerini ifade eden Çelik, şöyle dedi: ``Balık yetiştiriciliği paralı ve zahmetli bir iştir. İlçede üretim çiftlik sayısı bir iken 20 oldu. Her üretici yaklaşık 5 ile 50 kişi arasında insana iş imkanı sağlıyor. Bu da sadece balık üretim tesislerinde 260 kişinin çalıştığı anlamına geliyor. 1997 yılında sadece biz üretim yapıyorduk ve o dönemde sadece yılda 100 ton balık üretimi yapıyorduk. Bugün ise 20 üretici yılda 2 bin ton alabalık yetiştiriyor.``

Çelik, yakında tüm balıkçıları aynı çatı altında toplamak için birlik kuracaklarını belirterek, bunun için önümüzdeki hafta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`na başvuruda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

haberayrıntı
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2007 Pazartesi 15:14:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?