5
Mayıs
2024
Pazar
ELAZIĞ

'Kışlak'lara dönüş vakti

Her yıl ilkbaharda Erzurum yaylalarına götürülen küçükbaş hayvanlar, kış mevsiminin yaklaşmasıyla, sabit ahırları bulunan ve "Kışlak" olarak adlandırılan Elazığ'a getirilmeye başlandı.

Havaların soğuması ve okulların açılması nedeniyle Erzurum'dan Elazığ merkeze bağlı Hıdırbaba köyüne gelen bir grup besici, kamyonlarla getirdikleri hayvanlarını ahırlara almaya başladı. Yetiştiriciler, kasapta etin fiyatında değişme olmamasına rağmen canlı hayvan fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle "buruk" bir yolculuk yaptıklarını belirtiyor.

Besicilerden Mehmet Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim nedeniyle her yıl yaz aylarında Erzurum'da kiraladıkları yaylalara gittiklerini söyledi.

Daha önce yaylalara yaya olarak gittiklerini ancak Erzurum Valiliği'nin aldığı karara göre artık hayvanlarını yaya götüremediklerini ifade eden Gürbüz, bu durumun kendilerine yüksek nakliye gideri oluşturduğunu söyledi.

Nakliye, çoban, saman ve yem fiyatlarındaki artışa karşın hayvan fiyatlarında düşüş yaşandığını savunan Gürbüz, geçen yıl hayvanın canlı kilo fiyatının 10 lira olduğunu, bu yıl ise 6 liraya kadar düştüğünü ifade etti.

Geçen yıl 700 lira civarında sattıkları kurbanlığı bu yıl 450 lira civarında sattıklarına dikkati çeken Gürbüz, "Biz üreticiler emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Sermayemizde yüzde elli küçülme var. Hayvan elimizde şişti kaldı. Yetkililer, ithal kaba yem geleceğini söyledi. Bu kaba yemler bir türlü elimize ulaşmadı. Maliyet çok yüksek, iki hayvandan biri sermayeden gidiyor ve biz bunun altından kalkamıyoruz" diye konuştu

AA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2012 Perşembe 16:19:23
Güncelleme :4 Kasım 2012 Pazar 09:20:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?