3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Kriz esnafı vurdu

Ekonomik kriz nedeniyle Elazığ'da son iki yılda 328 işyerinin kapandığı, 500 işyerinin ise faaliyetlerini askıya aldığı açıklandı.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şekerdağ, 2008 yılında kapanan işyeri sayısının bir önceki yıla göre azalma göstermesine karşılık, özelikle işyerindeki çalışmalarını askıya alan üye sayısının yüksek olmasının tedirginlik oluşturduğunu belirtti.

ETSO Başkanı Şekerdağ yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Krizin ne olacağı belirsizliğini koruyor. Sürekli olarak yeni önlemler alınarak uygulamaya konuluyor. Ancak net bir tablo görülmüyor. İç piyasalarda nakit daralması yaşanıyor. Buna bağlı olarak işçi çıkarımı yaşanıyor. Böylesi bir ortamda zaten zor şartlarda ticaret ve üretim yapan bölgemiz iş dünyası ciddi anlamda olumsuz yönde etkilenmekte ve yarınlara endişe ile bakmaktadır. 2007 yılında odamızda 434 yeni kayıt, 179 terk işlemi, 2008 yılında 327 yeni kayıt, 149 terk işlemi yapılmıştır. Buradan bakıldığında son iki yılda ilimizde toplam 328 işyeri kapanmıştır. Tablo yaşanan küresel ekonomik krizin ilimizde çok kısa sürede etkisini göstermiş ve yeni işyeri kurulması çalışmalarını durgunluğa yöneltmiştir. Terk işleminde bir önceki yıla göre bir azalma olmasına karşılık özellikle işyerindeki çalışmalarını askıya alan işyeri sayısının yüksek olması bizi tedirgin etmektedir. Bugün odamızda 500 civarında askıda bulunan üyemiz mevcuttur. Askıda bulunan bir ticari firma faaliyetlerini kısmen
ya da bir süreliğine dondurmuş anlamı taşımaktadır. İç piyasaların böylesine daraldığı bir ortamda, işyeri kapanmalarının yükselecek olması ve yeni kurulacak işyeri sayısının azlığı işsizlik ortamının yükselmesi anlamına gelecek ve bu durum da birçok sosyal sorunu beraberinde getirecektir."
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Mart 2009 Perşembe 19:02:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?