3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Kulak ameliyatında yenilik

Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı tarafından (Kohlear İmpilant) 'Biyonik kulak' takılması işleminin başarılı bir şekilde yapıldığı bildirildi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şinasi Yalçın, "Kohlear İmpilant''ın ( Biyonik kulak ) dış sesleri iç kulağın elektriksel olarak sinyale çevirmesi ve beyine ulaştırarak işitme işleminin yapılması anlamına geldiğini belirterek, ''Bizim Biyonik kulak (Kohlear İmpilant) yapabilmemiz için beynin ve beyne giden sinirlerin sağlam olması lazım ve bu tip hastaların en az 4 yaş ve daha küçük olmaları gerekmektedir'' diye konuştu.

Prof.Dr. Yalçın, "Bu tip hastaların zamana karşı yarışıyor olması hekimi bulma ve tedavi etmede büyük etken. Biz erken Kohlear İmpilant yapan merkezlerden biriyiz. Bölgeye hizmet ettiğimizi düşünürsek hasta sayımızda büyük bir artış olduğunu görebiliriz. Bizim amacımız bu tip hastaların ameliyat ettikten sonra gerekli eğitimi vererek normal konuşan duyan ve normal okullara giderek eğitimlerini tamamlamasını sağlamaktır. Okul öncesi eğitimi de burada yapmaya çalışıyoruz. Ancak biz bu ameliyatları yaparken bir olumsuzlukla karşılaştık. 1 Ocak 2009'da sağlık uygulamaları talimatlarında birtakım ön şartlar getirildi. Kohlear impilant yapan bu tip kliniklerde en az 2 odiyologun bulunması gerektiği ifade edildi. Türkiye şartlarında bunun imkansız olduğunu söylemek gerekir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 19:14:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?