3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Kuraklık kriz merkezi oluşturuldu

Elazığ İl Tarım Müdürlüğü, çiftçilerin kuraklıktan dolayı meydana gelebilecek zarardan en az seviyede etkilenmeleri için 'Kuraklık kriz merkezi' oluşturdu.

İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin 21. Yüzyıl'da da her platformda dile getirileceği ifade edilerek, şöyle denildi:

"Elazığ şartlarında çiftçilerimizin kuraklıktan dolayı meydana gelecek zarardan en az seviyede etkilenmesi için 'Kuraklık kriz merkezi' oluşturulmuştur. Konu ile ilgili çalışmalara başlanmıştır. Bu kapsamda çiftçilerimizin tarımsal sulama suyunu etkin kullanması, anız yakılmasının önlenmesi, minimum toprak işlemeli tarımsal faaliyette bulunmaları gerekmektedir. Topraktaki nemi korumak için malç kullanılması, toprakta suyun muhafazasını sağlamak amacıyla kontur sürüm, sekileme ve ağaçlandırma yapılması, ürün bazında kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekiminin sağlanması önemlidir. Su tüketimini asgariye indirmek amacıyla kapalı ve basınçlı sulama (damlama ve yağmurlama) sistemlerinin tercih edilmesi, sulama imkanı olan çiftçilerimizin kuraklıktan en az zarar görmesi için (özellikle hububat ekili alanlarda) acilen sulama yapmaları gerekmektedir."

Açıklamada ayrıca kuraklık ile birlikte hastalık ve zararlı popülasyonlarda da farklılıklar görüleceği için yapılacak mücadele faaliyetlerinde çiftçilerin Tarım il Müdürlüğü ile irtibat kurmaları istendi.

.
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 18:05:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?