4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Mahkeme syaısı yetersiz

Elazığ Baro Başkanı Rüstem Kadri Septioğlu, Türkiye'de mahkeme sayısının yetersiz olduğunu, bunun da davaların yıllarca uzamasına yol açtığını söyledi.


Adli yılın başlaması nedeniyle görüşlerini açıklayan Septioğlu, Türkiye'de avukatlık mesleğinin icrasında çeşitli güçlükler yaşandığını bildirdi. Avukatların yargının kurucu unsuru olması ilkesine uygun yasal düzenlemelerin bir an evvel yapılması gerektiğini belirten Septioğlu, "2007 ve 2008 yıllarında CMK ödemelerinde yapılan pek çok düzenlemeye rağmen henüz sistemin işlemediği, Maliye tarafından ödenmesi gereken meblağların 6 aydan fazlaca süreden beri ödenmediği bilinmektedir. Meslektaşlarımızın büyük bir özveriyle sürdürdüğü CMK hizmetlerinin devam edebilir olması bakımından bir an evvel bu konuda düzenleme yapılmasının zorunlu olduğunu belirtmek isterim" dedi.


Septioğlu, Türkiye'de mahkeme sayısının gerekenin çok altında olduğunu, davaların yıllarca uzamasının bundan kaynaklandığını belirterek, "Mahkeme sayısı, hakim, savcı ve adliye personeli sayısının artırılması gerekir. Bu kapsamda yapılan yasal düzenlemeyle avukatlık mesleğinde belirli bir kıdemi olanlar arasından yine yazılı yazışma neticesinde hakimlik mesleğine geçiş öngörülmüş ve buna ilişkin sınav da 2008 yılı başında yapılmıştı.

Bu sınavın 2008 yılı Eylül ayı itibariyle dahi hala neticelendirilmemiş olduğunu üzülerek belirtmeliyiz. Adalet Bakanlığı'nın sayısı 100'ü geçmeyen hakim alımını bir yılda tamamlayamamış olması hakim, savcı açığının kapatılmasında Bakanlığın ne oranda bir hıza sahip olduğunu göstermektedir.

Bakanlık yasanın çıkmasından bugüne kadar bir tek kişiyi bile hakim olarak atayamamıştır. Bu durumda sayısı binlerle ifade edilen hakim, savcı açığının kapatılması on yılları bulacaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 18:25:05
Güncelleme :12 Eylül 2008 Cuma 18:28:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
anıl IP: 78.162.219.xxx Tarih : 14.09.2008 19:21:51

mahkeme sayısı artırılacağına suç oranı düşürülse daha iyi olur