3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Meslek Yüksekokulları 3 yıl mı olmalı?

Avrupa Birliği Ülkelerinde Mesleki Eğitimin Yerinde İncelenmesi ve Gözlenmesi projesi çerçevesinde Almanya'da incelemelerde bulunan Erzurum Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dursun Kaya, projenin Avrupa Birliği (AB), uyum sürecinde eğitim alanında arzu edilen seviyeye ulaşmak için atılan önemli bir adım olduğunu söyledi. 

Türkiye'de mesleki eğitimin sorunlarına da değinen Kaya, ''Almanya'daki meslek yüksek okullarında eğitim süresi üç yıl. Biz de okulumuzda eğitim süresini üç yılına çıkarmalıyız'' dedi. 

Doç. Dr. Dursun Kaya, AB'nin uyguladığı 'Hayat Boyu Öğrenme Programı' kapsamında yer alan Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri'nin sağladığı hibelerden yararlanabilmek için, Atatürk Üniversitesi Meslek Yüksekokulu adına hazırladıkları Avrupa Birliği Ülkelerinde Mesleki Eğitimin Yerinde İncelenmesi ve Gözlenmesi projeleri kapsamında 10 kişilik bir ekiple Almanya'da incelemelerde bulunduklarını kaydetti. Yapılan incelemeler sonunda mesleki ve teknik eğitim ve eğitim hakkında önemli bilgilere ulaştıklarını söyleyen Kaya, "Almanya'nın farklı şehirlerini gezerek uzmanlardan fikir alışverişinde bulunduk. Orada bulunan meslek yüksek okullarını, çok sayıda üniversiteleri gezdik ve oradaki eğitim sistemlerini gözlemledik. Bizden çok farklı bir eğitim sistemi uyguladıklarını ve bunu kendi ülkemize uygulayabilmek için neler yapılabiliriz, bunu görüştük" ifadesinde bulundu.

AB UYUM SÜRECİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR ADIM
Almanya'da gereken inceleme ve gözlemler sonucu elde ettikleri bilgi ve tecrübelerden yola çıkarak, yetkililerden gelecek destekle eğitim alanında yenileşmeye gideceklerini belirten Kaya, "Bizim gerçekleştirdiğimiz proje AB uyum süreci açısından önemli bir yere sahip. Bu proje ile modern Türk ekonomisi ve sanayisinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek vasıflı ara elemanı yetiştirmek, mesleki eğitimde yeni eğitim metotları ve teknolojileriyle, gelişmiş atölye ve laboratuar ortamlarıyla daha duyarlı bir mesleki ve gereken karşılıklı etkileşim sağlandı" şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Üst yöneticilerin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın destek vermesiyle birlikte Almanya'daki eğitim sistemlerini Türkiye'ye de getireceklerini vurgulayan Kaya, şunları söyledi:
"Avrupa Birliği normlarında mesleki eğitim araç gereçlerini ve teknolojilerini yerinde inceledik. Bu teknolojinin ülkemizde de kullanılması ve yaygınlaşması için yaygınlaştırma kapsamında gereken kamuoyu çalışmaları girişiminde bulunuyoruz. Ülkemize bu eğitimi getirirsek, Almanya üniversitelerindeki uzmanlarımız her alanda bize destek çıkacaklarına dair söz verdiler. Onların bilgi ve donanımlarından, laboratuar ve teknolojilerinden yararlanabileceğiz"

İKİ YILLIK ÜNİVERSİTESİ ÜÇ YILA ÇIKARTILSIN
Almaya şehirlerindeki meslek yüksek okullarında eğitim süresinin üç yıl olduğunu ve bu okulları bitiren öğrencilerin mühendislik unvanıyla mezun olduklarını açıklayan Kaya, şunları kaydetti:
"Almanya'daki meslek yüksek okullarında eğitim süresi üç yıl ve mezun olan öğrenciler mühendislik unvanı ile mezun oluyorlar. Fakat bu öğrenciler normal mühendislik fakültesinden mezun olan öğrencilerin yaptıklarını işleri yapamıyorlar. Yetişmiş ara gücü olarak sektörde istihdam ediliyorlar. Bizde ise eğitim süresi 2 yıl. Mezun olan öğrencilerimiz ise unvan sorunu yaşıyor. Biz de okulumuzda eğitim süresini üç yılına çıkarıp, eğitim alanında onları örnek alarak, bu problemleri çözmeliyiz. Bunları başarırsak AB uyum sürecinde de önemli bir adım atmış oluruz."

iha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 17:35:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?