30
Nisan
2024
Salı
ELAZIĞ

Rölyef çalışmaları büyülüyor

ELAZIĞLI DEVLET SANATÇISI TAŞDEMİR RÖLYEF ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

Türkiye'nin tek rölyef sanatçısı Harun Taşdemir, yaptığı eserlerle göz doldurmaya devam ediyor.

Kültür ve Turim Bakanlığı tarafından devlet sanatçısı olarak kabul edilen Taşdemir, "Bizde inanç bakımından, dini bakımdan günah sayıldığı için resim ve heykel, biraz geç kalınmıştır" dedi.

Kültür Bakanlığı, yurtiçinde ve yurtdışında açtığı rölyef sergileri ile isminden sıkça söz ettiren Elazığlı rölyef sanatçısı Harun Taşdemir'i 2009 yıllında devlet sanatçısı olarak kabul etti. Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, ordu komutanlıkları, siyasi parti genel başkanları ve valiliklere rölyef yaparak takdir belgeleri alan Taşdemir, rölyefin tarih boyunca göze hoş gelmiş sanat çalışması olduğunu belirtti. Taşdemir, "Bizde İnanç bakımından, dini bakımdan günah sayıldığı için resim ve heykel

biraz geç kalmıştır. Taş devri zamanında hayvan figürleri ile tasvir edilen değişik ilkel rölyefler vardır ki, ta o zaman rölyefler vardır ki, tarihçesi o zamandan başlar. Doruğa Rönesans döneminde ulaşmıştır, Roma'da ulaşmıştır, İtalya'da ulaşmıştır. Bizde inanç bakımından, dini bakımdan günah sayıldığı için resim ve heykel biraz geç kalmıştır. Biz bu geç kalmış sanatı kendi kültürümüze adapte edebilmek, kendi kültürümüzle neslimize gelecek kuşaklara aktarmak niyetindeyiz" ifadelerini kullandı.

Rölyef sanatı dışında müzikle de uğraşan Harun Taşdemir, boş zamanlarını ud çalarak değerlendirirken, devlet büyüklerinden aldığı takdir belgeleri ve resimlerini göstererek bundan gurur duyduğunu söyledi.

ELAZIĞLI DEVLET SANATÇISI TAŞDEMİR RÖLYEF ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2010 Salı 12:58:04
Güncelleme :3 Mart 2010 Çarşamba 12:07:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?