3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Şeker Fabrikası Müdürü'nden açıklama

Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Ahmet Konyar, 2009 yılı için yapılan planlamada il merkezinde 21, Elazığ genelinde ise toplam 26-27 bin dekar alanda pancar ekiminin planlandığını, bu ekim kapsamında üreticiler ile 150 bin ton pancar üretimi için sözleşme imzalandığını belirtti.

Ekim konusunda en büyük sıkıntılarının ailelerin iş gücünün azalması olduğunu belirten Şeker Fabrikası Müdürü Ahmet Konyar, "Geçen yıl fabrikamızda yaklaşık olarak 17 bin ton şeker üretimi gerçekleşti. Bu üretimin önemli bir bölümünü sattık. Halen fabrikamız depolarında 4 bin tona yakın şekerimiz var. Bu şeker Elazığ'ın ihtiyacını karşılamak üzere tutuluyor" dedi.
Coca Cola Fabrikası'nın 8 şeker fabrikasından numune alarak şeker kalitesini kontrol ettirdiğini, bunun sonucunda en kaliteli şekerin Elazığ Şeker Fabrikası'nda üretildiğini belirleyerek kendilerinden üretimi yapılan tüm şekeri alma teklifinde bulunduklarını belirten Konyar, "Tabi ki bu netice bizleri mutlu etti. Ancak biz bu teklifi kabul edemezdik. Çünkü Elazığ'a ve bölgemizdeki diğer illere şeker veriyoruz. Yıllık 20 bin ton şekeri Coca Cola'ya vermemiz durumunda biz ilimize ve çevre illere şeker veremezdik" diye konuştu.

PANCAR EKECEK İŞÇİ YOK

Elazığ merkezinde ve bağlı bölgelerde bu yıl için 200 bin ton kota verildiğini ancak bunun 50 bin tonunu geri verdiklerini belirten Şeker Fabrikası Müdürü Konyar, "Elazığ'da pancar ekimi yapan ailelerimizde gençler tarımda yer almıyorlar. Ailenin ihtiyarlarının da tarımsal alanda çalışmalara güçleri yetmiyor. Bu nedenle bölgemizdeki illerden gelecek olan mevsimlik işçiler sayesinde ekim-dikim yapıyorlar. Ancak gelen işçilerin zamanında gelmemesi yapılacak olan ekimin gecikmesine, bu da arzulanan kalitede
üretimin elde edilmesinde sıkıntı yaşanmasına yol açıyor" ifadelerini kullandı.

2008 YILLI KARLA KAPATILDI

Elazığ Şeker Fabrikası'nın 2008 yılını karla kapattığını belirten Konyar, "2008 yılında yapılan çalışmaların sonucunda fabrikamız yılı 770 bin TL karla tamamladı. Aslında 2008 yılında yaşanan küresel ısınmaya bağlı kuraklık bizim daha fazla kar etmemize engel oldu. Son yıllarda yaşanan zararın karşılanmasının ardından fabrikamızın kara geçmesi tabi ki bizleri mutlu etmiştir. Önümüzdeki yıllarda da, fabrikamızın gerekli revizyondan geçirilmesi, yapılan üretimin artırılması ile kar miktarımızın artmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 14:15:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?