4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Tarihi zindan ortaya çıkarıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile Harput'ta yapılan arkeolojik kazılar sona erdi. Prof. Dr. Necla Sevin ve Prof. Dr. Veli Sevin koordinatörlüğünde yapılan kazılarda 12. Yüzyıl'da Yakın Doğu'nun üç yöneticisinin hapsedildiği tarihi zindan ortaya çıkarıldı.

Harput'ta Haziran ayından beri Elazığ Müzesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla sürdürülen Harput İç Kale kazıları sona erdi. Kazı Koordinatörü Prof. Dr. Necla Sevin, 12. Yüzyıl Yakın Doğu tarihinde Harput'un çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek, Yakın Doğu'nun ve üç yöneticisinin bu zindanda hapsedildiğini söyledi. Sevin, "Bölgenin hakimi olan Artuklu Belek Bey, 1122 yılında Urfa Haçlı Kontu ve Birecik Senyörü'nü buraya hapsediyor. Kudüs Haçlı Kralı Budin veya Bodvin'i de buraya hapsediyor'' bilgisini aktararak şöyle devam etti:

''25 kişilik bir şövalye grubunun burada kaldığına dair bilgiler veriliyor. Zindanın Osmanlı döneminde de kullanıldığını görüyoruz. 18. Yüzyıl'da yavaş yavaş zindan olarak kullanımdan vazgeçiliyor ve kazılar sırasında elimize geçen en son paralar 1255 hicri yılına ait paralar. Ondan sonra para elimize geçmedi. Biz 19. Yüzyıl ortasında bu mahzenin muhtemelen tehlike arz ettiği için kaya ve topraklarla doldurulmuş ve o günden sonra buranın bir efsane olarak kaldığını görüyoruz. Ta ki bu kazılara kadar.

Türkiye açısından ve Harput açısından çok önemli bir yer altı şehri ortaya çıkmak üzere."

Yürütülen çalışmalar sonunda ortaya çıkarılan zindanının daha detaylı bilgileri için 2009 yılı Haziran ayında yeniden kazı çalışmaları yapılıp tarihi zindanın turizme açılması bekleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 18:53:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?