4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Türbeye kameralı koruma

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan 'Arap Baba Türbesi' hırsızlara karşı güvenlik kamerası ile korunmaya başladı.

Harput'ta günde yaklaşık 200 civarında kişinin şifa bulmak amacıyla ziyaret ettiği türbede bulunan Selçuklu dönemine ait seramiklerin yerinden sökülerek çalınması üzerine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Vakfı türbenin güvenlik kamerası ile korunmasına karar verdi. Karar üzerine türbenin giriş kısmına iki kamera takılırken, mahalle muhtarı Fevzi Kahraman, hırsızlıkların önlenmesi için başka tedbirler de alacaklarını söyledi.

ARAP BABA KİMDİR?

Bazı kaynaklara göre Arap Baba, Harput velilerinden. Gerçek adı Yusuf olup, babasının adı Arapşah'tır. Hayatı hakkında fazla bir bilgi yoktur. Doğum tarihi ve yeri belli değildir. On üçüncü asırda yaşadığı rivayet edilen Arap Baba, Harput'un fethi için gelen Selçuklu kumandanlarından olup, aynı zamanda büyük bir velidir. İslamiyet'i yaymak için bazen kılıç kullanan Arap Baba çoğu zaman insanlara doğru yolu göstermek için vaaz ve nasihatlerde bulundu. Sık sık, "Kılıçla geldim kalemle gideceğim" dediği.

belirtiliyor. Arap Baba`nın türbesi 1279 yılında yapılmıştır. Türbenin alt katında kabir odası, üst katında ise ziyaret edilen sanduka vardır. Arap Baba'nın kabrinin bir özelliği de naaşının herkes tarafından görülebilecek şekilde açıkta olmasıdır. Türbe içi Selçuklu mimarisi ile yapılmıştır. Türbe içinde üzeri yeşil kumaşla örtülü camdan bir sanduka içerisinde bulunan Arap Baba, çürümemiş cesedi ve kesik başı ile büyük bir ilgi toplamaktadır.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2008 Pazartesi 21:26:44
Güncelleme :4 Ağustos 2008 Pazartesi 21:28:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?