3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Türk Dünyası ödülü Yazgan'a

Elazığ Valiliğinin öncülüğünde, Elazığ Belediyesi, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü ve sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla bu yıl 6.'sı düzenlenen 2008 Yılı Türk Dünyası Hizmet Ödülüne, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan layık görüldü.


Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle, Prof. Dr. Turan Yazgan'a Türk Dünyası Hizmet Ödülü Elazığ Valisi Muammer Erol, tarafından takdim edildi. Törene, Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl, Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, 17. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları münasebetiyle Elazığ'da bulunan, şairler, yazarlar ve vatandaşlar katıldı.


Toplantıda Türk Dünyası Hizmet Ödülü'nün gerekçeli kararını okuyan Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Bölümü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esma Şimşek Prof. Dr. Turan Yazgan'ın ömrü boyunca Türk Tarihine, Türk Diline, Türk Edebiyatına, Türk Müziğine; kısacası Türk Kültürüne hizmet ettiğini ve Türk Dünyasını konu olan eğitim, kültür ve dil birliği alanlarında önemli çalışmalar yaptığını söyledi.

Prof. Dr. Şimşek, "Prof. Dr. Turan Yazgan, Türkiye ile diğer Türk ülkeleri arasında bir kültür köprüsü kurarak, farklı Türk boyları arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da güçlendiren Prof. Dr. Turan Yazgan, Türk kültür birliği adına bir çok ilki gerçekleştirmiştir. O yılmadan, usanmadan sürdürdüğü bu kutsal davada, kurduğu Türk Dünyasından Sesler Korosu ile Türk Müziğini bütün dünyaya duyurmuş, Türk Dünyasının çeşitli ülkelerine mensup insanların eserlerinin bulunduğu ilk sergiyi Türkiye'de açmış, halen devam eden Türk Dünyası Gençlik Şöleni ile Türk Dünyası Çocuk Şöleni'ni başlatarak, aynı soydan gelen insanların tanışıp kaynaşmasını sağlamış, Türk Halkları Asamblesini ve Türk Dünyası Kadınlar Kurultayını düzenlemiş, Çuvaşistan, Tataristan, Azerbaycan, Kırgızistan gibi Türk ülkelerinde Türkiye Türkçesi ile eğitim yapan liseler ile yine bu bölgelerde çeşitli üniversitelerde fakülte ve bölümler açmış, Türk Dünyasının çeşitli konularını ele alan Türk Dünyası Araştırmaları Dergisinin yıllardır yayınlanmasına vesile olmuş unutulmaz bir isimdir" dedi.


2008 yılı Türk Dünyası Hizmet Ödülü Prof. Dr. Turan Yazgan'a Vali Muammer Erol tarafından takdim edildi. Prof. Dr. Turan Yazgan'a Elazığ Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu tarafından adına açılan caddenin beratı, Türk Edebiyat Vakfı Başkanı Servet Kabaklı ve Vakıf Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. İskender Pala tarafından 'Türk Dünyasının Bilgesi' beratı, Fırat Üniversitesi Rektörü A. Feyzi Bingöl tarafından Fahri Doktora unvanı ve bu unvanın beratı verildi.
Prof. Dr. Turan Yazgan yaptığı konuşmada bu teveccühün kendisinin şahsına yapılmış olsa da yeryüzünde hiç kimsenin tek başına bir şey yapamayacağını; bu teveccühün tamamen kendisinin olmadığını belirterek, "Bu teveccüh öncelikle benim devletimin bana yaptığı desteklerin vesile olduğu başarıların bir sonucudur. Devlet olmasaydı. Kırgızıstan'daki Türk Dünyası İşletme Fakültesi veya Kazakistan'daki Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne nereden hoca gönderebilirdik? Hocayı devlet verdi, devlet yetiştirdi.


Üniversiteler devletin bu ülkelere öğretim üyesini; bütün hakları saklı kalmak kaydıyla gönderilmesini emreden kanun çıkardı. Biz o kanunun uygulayıcısı olarak, oralara devletimin büyük himmetiyle öğretim üyesi ve öğretmen gönderdik. Olmasaydı; devlet böyle bir şey yapmasaydı, bu okullar olabilir miydi? 4500 öğrenci şu anda bu şekilde okuyor. Ama bir şey var ki; devletin bu imkanlarını biz Türkiye Türkçesi ile eğitimde kullandık ve bununla iftihar ediyoruz. Yalnız Türkiye Türkçesiyle" dedi.
Türk Dünyası Hizmet Ödülü töreni Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu'nun verdiği konserle sona erdi.

İha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 14:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?