22
Mayıs
2024
Çarşamba
ELAZIĞ

Türkiye'nin en büyük doğal afet tatbikatı

Türkiye'nin en büyük doğal afet tatbikatı, Elazığ'da bin kişilik sivil savunma personelinin katılımıyla başladı. Sivil Savunma Genel Müdürü Atilla Özdemir, "Türkiye'nin yüzde 90'ının aktif deprem fay hatları üzerinde kurulmuştur. 1999 yılı depreminde çok dersler çıkardık" dedi. 

Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Elazığ Valiliği'nin desteğiyle Türkiye'nin en büyük doğal afet tatbikatı Elazığ'da başladı. 9 ilden bin kişilik sivil savunma personelinin katıldığı ve 100 adet iş makinesinin desteğiyle yapılan deprem tatbikatı öncesi bir konuşma yapan Sivil Savunma Genel Müdürü Atilla Özdemir, 1999 yılında yaşanan büyük deprem sonrası 11 ilde arama kurtarma ekipleri oluşturulduğunu söyledi. Yapıların depremlere dayanıklı olması için binalarda standart malzeme kullanılması gerektiğini belirten Özdemir, "Çok iyi bir tatbikat planlandı. Tatbikatın uygulanması esnasında da aynı başarı elde edeceğinden eminim. Ülkemizin yüzde 90'ı aktif deprem fay hatları üzerinde kurulu. Bundan dolayı yapıların dayanıklı olmalıdır. Binaların zemin etüdünün iyi yapılıp standart malzeme kullanılmalıdır. Bu tatbikat, Türkiye'de ikinci kez yapılıyor. Sivil Savunma Genel Müdürlüğü olarak 1999 yılında yaşadığımız deprem bizim için milat olmuştur. Sivil savunma ekipleri eksikleri çok açık olarak ortaya çıkmıştır. Yapılan kurumsal iyileştirmeyle birlikte 11 ilde 110 kişilik arama kurtarma ekipleri oluşturuldu" dedi. 

Elazığ Valisi Muammer Muşmal ise, ülkemizin deprem kuşağı üzerinde olduğunu belirterek, "Ülkemiz nüfusunun yüzde 95'i deprem riski altında yaşıyor. Deprem nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybederken, onlarca yapı yok oluyor. Depremin tanımı ve ona verilen sıfat ne olursa olsun, bizim yapacağımız şey depremi tanımak ve depremde korunma çarelerini aramaktır. Sonuçta deprem nedeniyle üzerinde yaşadığımız ve her zamanda sağlamca bastığımız güvendiğimiz toprağın bir gün ayağımızın altında kayacağını gerçeğini unutmamalıyız. Bugün yapılacak olan deprem tatbikatı senaryosu içerisinde afet sırasında başımıza gelmesi muhtemel felaketleri en aza indirmek için yapacağımız çalışmaları herkese göstermek istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Elazığ Sivil Savunma Müdürü Celal Cihan da, depremin insanların psikolojilerini derinden etkileyen bir olgu olduğunu, herkesin depreme sürekli hazır olması gerektiğini söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından bin kişilik sivil savunma ekibi, tatbikat senaryosunu gerçekleştirdi.
iha
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2007 Salı 15:28:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erdalbirlikbaş IP: 81.213.248.xxx Tarih : 6.06.2007 20:29:34
herkese kolay gelsin iiii bi tatbikat olur herekese basarılar