3
Mayıs
2024
Cuma
ELAZIĞ

Uluslararası Orta Doğu Semineri başladı

Elazığ Fırat Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Dördüncü Uluslararası Orta Doğu Semineri" açılış töreni ile başladı.


Fırat Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Bahaeddin Ögel Konferans Salonunda başlayan "Dördüncü Uluslararası Orta Doğu" Seminerine, Fırat Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Orhan Kılıç, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Yılmazçelik, Orta Doğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Fakülte Dekanları, Öğretim Üyeleri, Irak, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan öğretim üyeleri katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Orta Doğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof.
Dr. Mustafa Öztürk, Fırat Üniversitesi'nin ülke ve bölge sorunlarıyla yakından ilgilenmesi nedeniyle bu tür akademik toplantılar düzenlediğini belirterek, Fırat Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Merkezinin, Ortadoğu ile ilgili ülkemizin ilk ve tek akademik kapısı olduğunu söyledi.


Suriye Şam Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Samar Behlevan ise, böyle ehemmiyeti yüksek Orta Doğu coğrafyasında, Fırat Üniversitesi ile Şam Üniversitesinin üstlendiği bu akademik sorumluluğun önemine işaret ederek, Siyasilerin ve diğer devlet kurumlarının aştığı bu yolda (Suriye-Türkiye İlişkileri) Fırat ve Şam Üniversitelerinin bu yola düşen mihenk taşları olduğunu söyledi. Prof. Dr. Samar Behlevan, "Dünyamızın medeniyet beşiği olan bu coğrafyanın geçmiş hatalardan dersler çıkarması gerekir.

Eski uygarlıkları rafa kaldıran, tehditlerin bir benzerini bugün coğrafyamızda farklı biçimde yaşanmaktadır. Bu anlamıyla var olabilmemiz için bu sömürgeci ve dayatmacı mantığa karşı bütün olanaklarımızı güç olmak için seferber etmeliyiz" dedi.

Fırat Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Orhan Kılıç ise, 5. Orta Doğu Seminerinin Suriye'de yapılmasının daha anlamlı olacağını söyledi. Prof. Dr. Kılıç "Ortadoğu coğrafyası birçok bakımdan tehdidi davet eden bir coğrafyadır. Bu coğrafya üzerinde var ve bağımsız olmanın temel dayanağı güçlü olmaktır. Bu bağlamda düşünüldüğünde aynı kaderi ve tasayı paylaşan devletlerin birbirleri ile ilişkileri daha da bir anlam taşımaktadır.

Aynı kültürü paylaşan Ortadoğu coğrafyasında bulunan devletlerden birinin güçlenmesini bir tehdit unsuru olarak görmeyip aksine dost ve müttefik bir devletin güçlü olmasının kendi güvenlikleri ile doğrudan ilişkili olduğunu kabul etmek daha doğru bir yaklaşım olarak görülmektedir" dedi.

Fırat Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Dördüncü Uluslararası Orta Doğu Semineri" 3 gün süre ile devam edecek.
 

İha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 15:01:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?