16
Mayıs
2024
Perşembe
ELAZIĞ

Üniversiteden deprem uyarısı

Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda hareketliliğin devam ettiğini özellikle Elazığ, Palu ve Bingöl üçgeninde kırılmamış bir fay hattının bulunduğunu, bu fay hattında da her an bir deprem beklendiğini söyledi.


Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda her an deprem olabilir uyarısında bulundu.

Elazığ, Palu ve Bingöl üçgeninde 1879 yılından bu yana deprem meydana gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Bingöl, "Bu depremin üzerinden geçen 130 ile 250 yıl arasındaki zamanda bu bölgedeki fay hattında biriken enerji, o tarihte meydana gelen 7.1 büyüklüğünde bir depremin tekrar meydana gelmesine yol açar. Bu bölgede uzun zamandır büyük bir deprem yaşanmadı. 2003 yılında meydana gelen deprem bu büyüklükte değildi. Bu tür depremler, yani 5 ve üzerindeki depremler fay hattında biriken enerjiyi boşaltır ancak fay hattında hareketlilik her iki yöne doğru olduğu için, meydana gelen depremler fay hattı üzerinde başka bölgelerdeki depremleri tetikler. Bu nedenle 5.5 büyüklüğündeki depremler fayın rahatlamasını sağlamaz. Ancak bir miktar enerjiyi boşaltır" dedi.


Depreme karşı herkesin önlem alması gerektiğini ifade eden Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Bingöl, "İlimizde ve bölgede bazı noktalara depremle ilgili çalışmalarda kullanılmak üzere gerekli aletler yerleştirildi. Bunların yaptıkları ölçümler sürekli olarak denetleniyor. Şu an itibariyle elde edilen bilgilerde bölgedeki fay hattında önemli bir hareketlilik gözlenmiyor. Ancak bu, bölgede veya Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bir depremin meydana gelmeyeceği anlamına gelmez. Depremler olacaktır. 5 ve üzerinde meydana gelebilecek depremler önemli zararlar vermez. 6.5 ve üzerinde meydana gelebilecek depremler ise zarara yol açar. Ancak böyle büyük depremler ne zaman meydana gelecek bunu bilmemiz mümkün değil" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 20:08:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?