6
Mayıs
2024
Pazertesi
ELAZIĞ

Uzamanlar grip için uyardı

Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, gribe yakalananların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini, aksi takdirde vücut dirençleri daha fazla düşeceğinden gribin ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi. 

Prof. Dr. Kılıç, influenzanın (grip) A, B ve C virüslerinin neden olduğu ateş, öksürük, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlikle karakterize akut bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade ederek, soğuk algınlığının çok zaman yanlış olarak griple karıştırıldığını, iki hastalığın da viral bir enfeksiyon olmakla birlikte, farklı hastalıklar olduğunu ve farklı virüslerle oluştuklarını söyledi. Prof. Dr. Kılıç, "Grip, ülkemizin de içinde bulunduğu ılıman iklim bölgelerinde sonbahar sonu, kış aylarında ve ilkbahar başında görülmektedir. Enfeksiyon, hastaların öksürme ve konuşması sırasında havaya saçtıkları virüs içeren damlacıkların solunmasıyla bulaşır. Bu damlacıklar, birkaç saat boyunca havada kalabilir ve insanlara hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle okul, işyeri gibi kalabalık ortamlarda bulunan kimseler özellikle risk altındadır. Çok zaman griple karıştırılan nezlenin bulguları ise, erken dönemde boğazda kaşıntı hissi ve sık sık hapşırma, burun akması ve burun tıkanıklığı, özellikle geceleri olan balgamsız öksürük olarak belirir. Nezlede ateş ya yoktur veya hafiftir. Bunların yanı sıra hastada hafif ishal, iştahsızlık ve huzursuzluk görülür. Ramazan ayında tutulan oruçlar nedeniyle insan vücudunda bol sıvı ihtiyacı oluştuğu için grip olan hastalarımızın bol bol istirahat etmeleri ve bol sıvı almaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekmekte, aksi takdirde vücut dirençleri daha fazla düşeceğinden ciddi komplikasyonlara yol açacaktır" dedi. 

Prof. Dr. Kılıç, gribe yakalananların eğer mevcut bir komplikasyon yoksa antibiyotik kullanmamaları gerektiğinin altını çizerek, bir yörede meydana gelen grip salgınlarının genellikle 4-6 hafta devam ettiğini, salgının büyük olması halinde okulların tatil edilmesi ve hastaların kalabalık yaşanan yerlere çıkmaması gerektiğini ifade etti.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2006 Cuma 13:29:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?