30
Nisan
2024
Salı
ELAZIĞ

Uzmanlardan rahim kanseri uyarısı

UZMANLARDAN RAHİM KANSERİ KONUSUNDA ÖNEMLİ UYARILAR

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüsnü Çelik bölgede son zamanlarda kadın genital kanserlerinde eskiye oranla çok ciddi artışlar olduğuna işaret ederek, kadın rahminin alınmasından sonra seksüel sorunların yaşanmadığını söyledi.

Tüm dünyada kanser oranın artış gösterdiğini söyleyen Doç.Dr. Hüsnü Çelik, bölgede de genital kanser olayının arttığını Fırat Tıp Merkezi'ne gelen hasta sayısının ortaya koyduğunu ifade etti.

Çelik, "Fırat Tıp Merkezi bölgede tek jinekeloji merkezi olma durumundadır. Haftalık 5-6 kanser ameliyatı yapılıyor, günlük ise 20-25 kanser teşhisi ve takibi yapılmaktadır. Bu merkezde altyapı eksikliği olmasına rağmen bu teşhis ve tedaviler yapılıyor. Son yıllarda gerek sağ kalımlar gerekse hastalardaki hayat kaliteleri artış göstermiştir. Kanser erken teşhis edildiğinde çok rahatlıkla cerrahi müdahale ve tedavisi yapılabilir. Bu tür hastaların bizler gebe kalmasını istemeyiz. Ameliyat sonrası seksüel sorunlar yaşanmıyor. Rahim çıkarılması ve yumurtalık çıkarması olumsuz etki oluşturmaz. Rahim çıkarması cinselliği etkilemez. Oluşabilecek menopoz ise yakından takip edilir. Rahim kanseri ise erken teşhis durumunda çok basit yöntemlerle tedavi edilebilinir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2010 Salı 18:08:02
Güncelleme :2 Kasım 2010 Salı 18:59:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?