4
Mayıs
2024
Cumartesi
ELAZIĞ

Uzmanlardan Ramazan beslenmesi

Ramazan ayının başlamasıyla insan sağlığı üzerinde çok önemli etkisi bulunan oruç öncesinde ve sonrasında beslenmeye dikkat edilmesi gerekiğini vurgulayan uzmanlar, yanlış beslenmenin sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. 

Ramazan ayında özellikle beslenme konusuna dikkat edilmesi gerektiğini belirten Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Halil İbrahim Bahçecioğlu, "Öncelikle iftara çorba gibi hafif yiyeceklerle başlanmalı, bir süre ara verdikten sonra etli sebze yemekleri gibi yiyeceklerle devam edilmelidir. Bir kerede çok aşırı yemek yenmemelidir. Bu tansiyon ve kan şekeri yükselmelerine yol açabilir. Daha sonra da insulinin fazla salgılanmasıyla kan şekerinin düşmesine yol açar. Aşırı yağlı yiyeceklerden sakınılmalıdır. Tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bol sebze meyve tüketilmelidir. Mümkünse saat 22.00 - 22.30 sularında bir hafif öğün alınmalıdır. Mutlaka sahura kalkılmalı ve sahurda kahvaltı ağırlıklı beslenilmelidir. Bol posalı yiyecekler tüketilmelidir. Bol sıvı alınmalıdır. Ramazan'da reflü hastalığı bulunanların yakınmalarında artış olabilir. Bu nedenle özellikle iftarda ve sahurda yağlı yiyeceklerden, asitli içeceklerden sakınılmalıdır. Yemek yedikten
sonra hemen yatılmamalıdır. Kahve, sigara, çikolatalı tatlılardan uzak durulmalıdır. Kabızlık da sıvı tüketiminin azalması, öğün sayısının azalması, metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle sık görülmektedir. Bunun önüne geçmek için bol posalı selüloz içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. Düzenli ilaç kullanmak durumunda olan ülser, karaciğer hastaları, hipertansiyon ve kalp hastalarının oruç tutmadan önce doktoruna başvurması gereklidir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 17:52:11
Güncelleme :2 Eylül 2008 Salı 17:55:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?