22
Mayıs
2024
Çarşamba
ELAZIĞ

Üzüm üreticileri bir araya geldi

Elazığ'ın tarımsal alanda ön plana çıkmasını sağlayan ürünlerinden biri olan bağcılık sektörü kente yeni bir yatırım kazandırıyor.


Bir süre önce "Elazığ Buluşuyor 2007" çalışması kapsamında Vali Muammer Muşmal'ın teşvikleri ile ilde yeni bir tesis kurulması çalışmalarını başlattıklarını belirten Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüsamettin Kaya, Koruk köyünde köylülerin verdiği 80 dönümlük bir arazide üzüm suyu, sirke ve şarap üretimini gerçekleştirecekleri bir tesisi kuracaklarını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Kaya, "Üzüm Üreticileri Birliği olarak 'Elazığ Makus Talihini Yenecek' sloganı ile çalışmalarımızı başlattık. Son yıllarda üzüm üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları giderecek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Elazığ üzümcülük alanında önemli bir merkezdir. Bilindiği gibi Elazığ Şarap Fabrikası'nın özelleşmesinin ardından ilimizdeki üzüm üreticileri büyük sıkıntılar yaşamaya başladı.

Fabrikanın özelleşmesi ile birlikte üzüm alımlarında fiyatlar düşüş trendine girdi. Önceki yıl 950 YKr'den alınan üzüm geçen yıl 800 YKr'den alındı. Bu yıl için şu anda 550 YKr'den bahsediliyor. Bunlar tabiki üzüm üreticilerinin
sıkıntılarını artırıyor. İlimizdeki üzüm üreticilerinin sıkıntılarını gidermek için birlik oluşturma çalışmalarını başlattık ve şu anda 211 üyemiz bulunuyor. Bu rakamın önümüzdeki yıllar içinde 400'e yaklaşmasını bekliyoruz" dedi.
Geçen yıl Elazığ'da 22 bin ton üzüm üretiminin gerçekleştiğini, bu üretimden il ekonomisine 22 milyon YTL girdi sağlandığını belirten Kaya, "Biz birlik olarak kendimize bir hedef belirledik. Bu hedefimiz 2011 yılında ilimizde 45 bin ton üzüm üretimini gerçekleştirmek. Tabi ki bu üretim ilimiz ekonomisine önemli bir katkıda bulunacak. Üreticilerimizin elde edeceği ürünün değerlendirilmesini ve mamul ürün olarak pazarlanmasını sağlamak amacıyla Koruk köyünde köy tüzel kişiliğine ait olan 80 dönümlük bir arazi birliğimize verildi. Bu arazi üzerinde üzüm suyu, sirke ve şarap üretimini gerçekleştirecek bir fabrika kuracağız. Böylece üreticilerimiz mevcut fabrikaya bağlı olmaktan kurtulacaklar" diye konuştu

iha
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2007 Perşembe 19:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?